Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť


Čím dál více konzumentů alkoholu se odváží strávit večer s láhví absintu. Existuje však více způsobů, jak tento mnohaprocentní alkohol konzumovat. Pověstných halucinací se bát nemusíte.

Opravdu halucinogenní?

Údaj „70 % alkoholu“ na etiketě absintu může kdekoho vyděsit, stejně tak jeho zelená nebo namodralá barva. Pití absintu je však zážitkem nevšedním a příjemným. Hlavní přísadou absintu je pelyněk, který je znám svou hořkostí. V pelyňku je také látka thujon, ta podle „legend“ pijákovi způsobuje halucinace – uváděné účinky se ale nikdy nepotvrdily. Navíc nyní existují regulace, které nedovolují výrobcům přesáhnout určité množství thujonu v litru alkoholu. Pravý absint se vyrábí macerací různých bylin v alkoholu, jeho následnou destilací a barvením. Barvení se však mnohdy vynechává za vzniku průzračného, takzvaného bílého, absintu.

Zkuste to s kostkou cukru

V České republice existuje široká nabídka tohoto silného alkoholu a mnohé lihovary také absint vyvážejí do ostatních zemí, například do Velké Británie. Názory na to, jak správně pít absint, se liší. Společným znakem všech je však speciální lžička s malými otvory. Žádoucí je i sklenička s malou dutou petličkou u spodu, do které se alkohol nalije. Lžička se poté položí na okraje skleničky a položí se na ni kostka cukru. Existuje však více názorů, jak dále pokračovat. Nyní je oblíbené kostku cukru zapálit, aby zkaramelizovala a karamel stékal otvůrky do absintu. Poté se nápoj lžičkou zamíchá a zředí se vodou. Druhý, a pravděpodobně původní způsob, je kostku cukru nezapalovat, ale lít přes ni vodu. Cukr se rozpustí a spolu s vodou nápoj zředí. Voda také prokáže „pravost“ absintu, protože ten pravý by se měl po přilití vody zakalit.

Jak pijete absint Vy? Zúčastněte se naší ankety Jakému způsobu pití absintu dáváte přednost? na Otázkomat.cz

-les-