Alkohol si v létě dovolit můžete, nezapomeňte ale na pitný režim


Konzumace alkoholu je v létě oblíbenou společenskou aktivitou zpříjemňující teplé večery i parná odpoledne. Lidský organismus se ovšem v tomto období s alkoholem vyrovnává mnohem hůře, než za chladnějšího počasí. Vhodné je proto volit především lehčí alkoholické nápoje, jako je pivo či víno. I ty je ale nutné doplnit o „nealko“ a dodržovat tak pitný režim.

Pitný režim je v létě důležitý

Dodržování pitného režimu je především v období letní sezony velmi důležité pro zdravý vývoj lidského organismu. Při vyšších teplotách je třeba příjem tekutin zvýšit, stejně jako při činnosti v horkých provozech, ale též během pobytu v klimatizovaných prostorách. Samozřejmostí by mělo být další zvýšení množství tekutin při sportování nebo jiných aktivních činnostech.

Mnoho lidí však má dlouhodobě nedostatečnou konzumaci tekutin – obvykle proto, že nepociťují potřebu pít, nemají pocit žízně či vědomě omezují příjem tekutin. Přitom se většina z nás pohybuje v prostředí, které nároky na příjem tekutin zvyšuje. Sortiment konzumovaných nápojů je navíc často málo vhodný.

Pečlivě vybírejte, čím zaženete žízeň

Ne všechny nápoje jsou k úhradě potřeby tekutin vhodné. Nápoje obsahující kofein a jemu podobné látky způsobují odvodnění. Do této skupiny nápojů patří káva s kofeinem, silné kakao, silný ruský čaj nebo colové nápoje. Jejich prostřednictvím rozhodně potřebné tekutiny v dostatečné míře nenahradíme. Další nevhodnou skupinou jsou slazené nápoje (zvyšují příjem energie a nezaženou žízeň). Pochopitelně stejně nevhodné jsou též alkoholické nápoje, zejména koncentrované, které mají značný energetický obsah. Žízeň nezaženou, a navíc poškozují při častější nebo dlouhodobé konzumaci játra a mozek.

Pivo si dát bez problémů můžete

„Doporučuji střídat různé druhy nápojů – bylinkové čaje, přírodní ovocné šťávy, minerálky, případně nealkoholické nebo nízkostupňové pivo – a především pít prostou a nenahraditelnou vodu,“ uvedla Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka ve Fakultní Thomayerově nemocnici. „V Českých zemích, které historicky patří k zemím konzumentů a výrobců piva, se pochopitelně v rámci denního příjmu tekutin popíjí rovněž tento nápoj. Ve zdravém systému stravování přiměřené množství piva může být zařazeno do pitného režimu. Jako v celém systému stravování i v konzumaci nápojů by mělo platit, že druhy střídáme a neorientujeme se jen na jeden. V žádném případě tedy nelze řešit celkový potřebný příjem tekutin výhradně pivem. Pokud to vyžaduje naše hmotnost, vybíráme si druhy nápojů nízkoenergetické (v případě piva s nízkým obsahem alkoholu a cukru, pozn. red.),“ doplnila Tamara Starnovská. Obdobně to platí také pro víno či medovinu.

„Vhodnou alternativou doplňování tekutin je též konzumace nealkoholických piv, ačkoli jejich konzumenti využijí hrubým odhadem pouze padesát procent všech pozitivních vlastností, které pivo má,“ dodal Vladimír Kellner, CSc., vedoucí Analytické zkušební laboratoře v Pivovarském ústavu. Nabídka značek nealkoholických piv se blíží ke třiceti a jejich počet každoročně stoupá, podobně jako jejich spotřeba.