Babyloňané byli pivními fajnšmekry. Znali 20 druhů piv


Starověká výroba piva

Babyloňané při vaření piva

Pivo znali již staří Babyloňané před zhruba 4500 lety a v hojné míře ho konzumovali. Stejně důkladně se věnovali i jeho vaření – znali na 20 různých druhů piv. Většina z nich byla vyráběna z ječmene a měla kašovitou podobu. Jejich přehled přejímáme z publikace Pivovarnictví spisovatele Ladislava Chládka.

Čtěte také: Pivo ve starověku? Kašovité a pilo se slámkou

„Sikaru“, jak Babyloňané pivo nazývali, vyráběli v podstatě třemi různými způsoby. Z 20 druhů piv vyráběli 8 druhů z ječmene, 8 druhů ze špaldy (starý druh nešlechtěné pšenice) s přídavkem ječmene a 4 druhy z více surovin, ve kterých převažoval ječmen. Mezi jednotlivé typy piv patřily například:

  • řídké pivo, vyrobené z ječmene
  • černé pivo z ječmene s přídavkem malého množství špaldy
  • jemné černé pivo; suroviny pro jeho výrobu obsahovaly 80 % pražené špaldy a 20 % sladové špaldy
  • jemné bílé pivo, vyráběné ze špaldy a ze sladového ječmene
  • červené pivo, vyráběné z pivních chlebů, pečených ze sladované špaldy
  • PRIMA tmavé pivo, vařené ze tří dílů, tvořených pivními chleby, sladovanou a nesladovanou špaldou
  • ležák; toto pivo bylo určeno zejména pro export do Egypta a bylo vařeno z ječmene a špaldy
  • zbytkové pivo, vyráběné ze zbytků surovin z výroby všech piv; jednalo se o laciné pivo

Čím více špaldy bylo v pivě obsaženo, tím bylo pivo dražší.

Čtěte také: Babylonské pivní zákony: smrt prolití pivem a další tresty

-lm-
Zdroj obrázku: Meganjrutherford.com