Burčáky jsou často falešné. Testem zatím neprošla polovina vzorků


Burčák

Polovina z burčáků či částečně zkvašených hroznových moštů neprošla laboratorním testem Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Důvodem byla přítomnost syntetických barviv či téměř nulový obsah alkoholu.

Kontroloři dosud navštívili 472 míst, kde se dá burčák a částečně zkvašený hroznový mošt pořídit. „U většiny kontrol inspekce provedla – kromě standardní kontroly průvodní dokumentace a hygieny prodeje – senzorická hodnocení nabízeného sortimentu. Na jeho základě SZPI v 53 případech přistoupila k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Neprošly 3 ze 6 vzorků

Laboratorní rozbor byl dosud ukončen u šesti vzorků. Tři vzorky byly vyhodnoceny jako nevyhovující, analýza zde prokázala přítomnost syntetických barviv (azorubin, indigotin, ponceau 4R a žluť SY), u dalšího vzorku rozbor prokázal nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru. Nevyhovující hodnoty u uvedených parametrů jsou považovány za důkaz falšování. Inspekce dále zjistila nižší než požadovaný objem alkoholu u vzorku, který neprošel nezbytným stádiem kvasu, zde se jedná o jakostní vadu.

Falšované nápoje byly zaznamenány u prodejců:

  • Jesenice u Prahy: PLACECOM s.r.o. (mobilní stánek v blízkosti ulice Budějovická) – zjištěna přítomnost syntetických barviv (azorubin, indigotin, ponceau 4R a žluť SY)
  • Brno: Božena Vašková (stánek na tržnici Pohořelec) – zjištěn ethanol z přidaného cukru v množství 4,62 % (limit max. 2 %).
  • Most: VELBUR s.r.o. (stánek před OD Kaufland) – obsah alkoholu nižší než 0,2 % obj. (musí obsahovat min. 1 %)

Testy budou pokračovat

S prodejci nevyhovujících vzorků SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce. Inspekce bude pokračovat v odběrech vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu do konce prodejní sezóny 30. 11. 2013. Výsledky analýz dalších desítek odebraných vzorků inspekce zveřejní v následujících týdnech, laboratorní metoda vyžaduje přirozené prokvašení burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu po dobu minimálně 4 až 6 týdnů.

Čtěte také:
Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně
Burčák je specialitou střední Evropy. Pravý se vyrábí jen z českých hroznů