Cachaça – tekutá Brazílie


Láhve

Venku se objevilo slunce, stále je však zima. Možná právě proto je dobré podniknout návštěvu Brazílie a zahřát se brazilským národním alkoholem. Cachaça (vyslovující se u nás kašasa) se stává ve světě velmi oblíbeným destilátem. Chutí bývá přirovnávána ke karibskému rumu.

Základní surovinou pro výrobu cachaça je lisovaná zelená cukrová třtina. Po jejím vykvašení se destiluje. Vzniklý destilát by měl ještě nejméně rok zrát. Výsledný nápoj obsahuje čtyřicet procent alkoholu.

V českých supermarketech se v posledních měsících začala objevovat Cachaça Pitú, což je velmi prodávaný druh tohoto alkoholického nápoje vhodný k míchání s ovocem. Destilát je již také v nabídkách některých barů a kaváren.

Cachaça je také základem oblíbeného brazilského míchaného nápoje Caipirinha. Jeho příprava není náročná. Nakrájíte čerstvou limetku, její kousky vyrovnáte na dno skleničky a zasypete cukrem. Poté čímkoliv limetku s cukrem ve skleničce rozdrtíte. Následně zasypete kousky ledu, zalijete cachaçou a promícháte.

Portugalští přistěhovalci vymysleli výrobu cachaçy již ve 30. letech 16. století. Nápoj se brzy stal oblíbeným a začal ohrožovat dovážený portugalský alkohol. Proto se ho Portugalci pokusili zakázat, což se jim nepodařilo. Na tento druh alkoholu však uvalili vyšší daně. V 19. století se nápoj stal jedním z hlavních produktů brazilského hospodářství a také symbolem odporu proti portugalské nadvládě. Nyní v Brazílii vedle velkých společností funguje kolem třiceti tisíc malých výrobců tohoto destilátu.

-les-