Červené Svatojánské pivo se začne čepovat 24. 6., na svatého Jana


Svatojánské pivo

Milovníci speciálních piv se už brzy dočkají. Právě v uplynulých dnech se v pivovaru ve Velkém Březně stočilo do sudů Svatojánské pivo, které se bude tento týden rozvážet do všech koutů České republiky.

Provozovatelé restaurací sudy narazí všichni ve stejný den: na svátek svatého Jana 24. června. Celkem si štamgasti vychutnají 1800 hektolitrů Svatojánského piva s výjimečnou chutí a rubínovou barvou. Prodávat se bude do vyčerpání zásob.

Čtěte také: Speciální červené pivo z Ostravaru zpestří festival Colours of Ostrava

Specialita z Velkého Března

Svatojánské pivo s přísně střeženou recepturou letos už třetím rokem v řadě uvařil vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. I letos zde pro výrobu použili typický dvourmutový dekokční způsob vaření, pak následovalo hlavní kvašení v klasických otevřených kádích.

Výslednou jemnou a vyváženou chuť Svatojánského speciálu zásadním způsobem ovlivnilo dlouhé šedesátidenní dokvašování v ležáckých tancích v pivovarských sklepech při teplotě okolo 2° C. Díky tomu má pivo říz a po nalití do sklenice vytváří kompaktní bílou pěnu. K výrobě piva byly použity nejkvalitnější suroviny včetně jemného aromatického chmelu z oblasti Žatce, což mu dodává jemnou hořkost s výrazným chmelovým aroma.

Červená barva, vyšší hořkost

Svatojánské pivo má rubínovou barvu a plnou chuť se středně silným řízem. Vyznačuje se dále vyšší hořkostí, kterou podtrhuje příchuť použitých bylinek. „Unikátnost piva tkví v tom, že je pravděpodobně jako jediné na světě zbarveno čistě přírodními produkty bez jakýchkoli syntetických přísad,“ konstatoval Petr Hauskrecht. Kromě výtečné chuti má i pozitivní vliv na lidský organismus. „Svatojánské pivo má díky bylinám vysoký obsah antioxidantů. Ty likvidují v těle volné radikály, považované za potenciální karcinogeny,“ uvedl Petr Hauskrecht.

Zabarvení způsobují bylinky

Specifickou chuť a vůni i neobvyklou barvu získává rubínový speciál z extraktu několika druhů bylin. „Inspirace pochází z pohanských oslav letního slunovratu. Toto období prý bylinám dodává magickou sílu. Lidé tehdy Svatojánskou noc z 23. na 24. června oslavovali jako plnou lásky a kouzel. Považovali ji za magickou, plnou zázraků, tajemství a nadpřirozených úkazů. Staří Keltové šli ještě dále. Speciální pivo muselo obsahovat nejen ty správné byliny. Aby získalo skutečně kouzelnou moc, musely je vařit vnadné ženy,“ vysvětlil na závěr svou inspiraci Petr Hauskrecht.

Hospody budou označeny

Štamgasti pivo ve svých oblíbených hospodách v Čechách i na Moravě najdou snadno: podniky budou označeny samolepkami na dveřích i plakáty. Stojánky na stolech nabídnou hostům k přečtení zajímavé informace o tom, co vlastně z orosených půllitrů pijí. Seznam všech restauračních zařízení, kde se bude Svatojánské pivo točit, si od 19. června může každý vyhledat na webových stránkách www.svatojanskepivo.cz.