Cider Somersby Čechům zachutnal. Předčil očekávání v prodejích


Somersby Apple Cider

Budějovický Budvar, n.p., se loni stal výhradním dovozcem cideru dánské značky Somersby do České republiky. Cider je částečně zkvašený jablečný mošt a je velmi populární v západní Evropě. U nás ale cider patří mezi téměř neznámé nápoje. Zájem českých zákazníků o Somersby v roce 2012 předčil očekávání. Objem prodeje překročil 2100 hektolitrů. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje loni jen asi 1000 hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek cideru nejsou dostupné. Značka Somersby bezpochyby získala v této nápojové kategorii významný tržní podíl.

Zákazníci hledají netradiční příchutě

Pivovar Budějovický Budvar, n.p., se loni v červnu stal výhradním dovozcem cideru Somersby Apple Cider pro Českou republiku. Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. Zájem českých zákazníků potvrdil zajímavý obchodní potenciál cideru. Lidé totiž v poslední době stále více hledají nové a neobvyklé příchutě nápojů a nebojí se zkoušet novinky.

Čtěte také: Nový Staropramen Cool Cidermix v obchodeh již příští týden

Česko si na cidery teprve zvyká

„Úspěšně a v pravý čas jsme vstoupili do zcela nového segmentu, který se loni začal na českém trhu rozvíjet. Spotřebitelům jsme nabídli zajímavou alternativu ke sladovým alkoholickým nápojům, pivním limonádám, ale i vínu. Zákazníci přijali značku Somersby velmi dobře. Díky tomu jsme dokázali prodat více než 2100 hektolitrů jablečného cideru a získali jsme významný tržní podíl v tomto segmentu,“ řekla Ing. Alžběta Eignerová, trade marketing manažerka Budějovického Budvaru.

Segment cideru v České republice je zatím velmi malý. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje loni jen asi 1000 hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek cideru nejsou dostupné. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Evropská spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o 3 % ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. „Očekáváme, že poptávka po cideru v České republice se bude v příštích letech výrazně zvyšovat. Proto letos nasadíme na trh i novou variantu tohoto nápoje,“ dodala Alžběta Eignerová.

Somersby Apple Cider Čechy oslovil

Somersby Apple Cider se prodává v lahvích nebo plechovkách o objemu 0,33 litru. Hlavním distribučním kanálem jsou hypermarkety největších obchodních řetězců a prodejny nezávislého maloobchodu. Asi třetina objemu je prodávána v gastronomických zařízeních.

Vyrábí se z kvašeného jablečného moštu a v jeho chuti i vůni jsou proto příjemně cítit čerstvá jablka. Je mírně perlivý, velmi osvěžující a určený primárně ke konzumaci v horkých letních měsících – proto se vždy podává na ledu. Somersby Apple Cider obsahuje 4,5 % alkoholu – patří tedy mezi tzv. polosuché cidery. Somersby oslovuje ženy i muže, kteří žijí městským životním stylem, tráví hodně volného času s přáteli, mají pozitivní myšlení a rádi experimentují.

Čtěte také: Nové cidery Fizz sklízí úspěch. K dostání jsou ve třech příchutích

Tradiční nápoj, v Česku takřka neznámý

Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v Evropě, především v její západní části. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, v Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.

Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3 % alkoholu), polosuché (3-5 %) a suché (nad 5 %).