Cider už si k nám našel cestu


Cider

Osvěžující alkoholický nápoj vyráběný z jablečného moštu zvaný cider se již rok vyrábí i v České republice a přibývá v nabídce restaurací a kaváren.

První český cider

„Momentálně se soustředíme na dokonalé zavedení tohoto produktu na česky trh,“ vysvětlila Lenka Beranová ze znojemské firmy Mad Apple, která před rokem přišla na trh s prvním českým ciderem. „Za loňský rok jsme prodali zhruba něco málo přes čtyřicet tisíc litrů,“ doplnila Beranová. Jejich výrobek je vyráběn výhradně z českých jablek a stal se konkurencí dovážených převážně britských ciderů. Čtěte také: Stella Artois brzy uvede i cider

Z jablečného moštu

Výroba cideru je velmi podobná výrobě vína, cider je také mnohdy označován za jablečné víno. Speciální odrůdy jablek se lisují a vzniká mošt. Pro výrobu cideru se může použít jedna odrůda nebo i směs odrůd jablek. Jablečný mošt poté kvasí ve velkých nerezových tancích, k úspěšnému vykvašení se používá speciální rod kvasinek. Proces kvašení může trvat i více měsíců. Z ovocných cukrů během procesu vzniká alkohol.

Cider mnoha podob

Množství alkoholu v cideru se může velmi lišit, obvykle začíná na hodnotě 1,2 % a končí u 8,5 %. Samozřejmě záleží na době a teplotě kvašení. Po vykvašení se filtrací odstraňuje kal v nápoji, výrobci poté sytí nápoj oxidem uhličitým a pasterizují. Existuje více druhů ciderů o různých stupních perlivosti či barvy. Stejně se vyrábí i alkoholický nápoj perry, základní surovinou jsou však hrušky.

Cider pochází z Velké Británie. Jabloně zde vytlačily vinnou révu, které se přestalo na ostrově po středověkém ochlazení klimatu dařit.  Cider v Británii patří mezi nejoblíbenější nápoje. V 19. století se dokonce i část mzdy na farmě vyplácela ve formě cideru. V roce 1887 však tuto praxi zákon zakázal.

-les-