Co je kocovina a jak na ni vyzrát?


Kocovina

„Těžkej dech, bolení hlavy, jsem jak měch a ani nohy nejsou zdravý…“ zní legendární písnička z filmu Sněženky a machři. Hezky se o tom čte, samozřejmě dokud se to nepřihodí přímo vám. Ať už se účastníte třeba právě probíhajícího Českého pivního festivalu, největší oslavě piva v zemi, nebo jiné akce, po které vám druhý den ráno není dvakrát nejlépe, oceníte následující rady.

Co se děje s naším tělem

Bolehlav, sucho v ústech, žaludek na vodě a žízeň. Příznaky kocoviny známe všichni, ale co se vlastně ráno po veselém alkoholovém večírku v našem těle děje? Ve chvíli, kdy únavou padnete do postele, se organismus začíná urputně bránit a odbourává alkohol. Používá na to velké množství vody, minerály a vitamíny, především vitamín C. Do krevního oběhu se dostávají kongenery, které spalují vodu a ničí cukry, takže přicházíte o značné množství energie. Jaterní buňky se snaží odbourávat alkohol a během této doby nevyrábějí glukózu, což může vést k poklesu hladiny krevního cukru. Po několika hodinách se začnete potit, stoupá krevní tlak, probouzí vás sucho v ústech. Dostavuje se bolení hlavy způsobené rozpínáním mozku z důvodu natahování vody do všech buněk lidského těla. Kvůli vysychání dostává zabrat také sliznice trávicího ústrojí.

Čtěte také: Kocovina z whisky je horší než kocovina z vodky

Ne všechny rady fungují

Zeptejte se pivaře na triky proti kocovině a dočkáte se laviny zaručených rad. Ne všechny vám ale opravdu pomohou – například oblíbená káva či jiné kofeinové nápoje sice utlumí únavu, ale podporují dehydrataci organismu, se kterou je třeba bojovat prostě vodou. Běžně dostupné léky proti bolesti sice sníží příznaky kocoviny, ale mohou naopak zesílit žaludeční obtíže. A rozhodně neradíme postavit se kocovině další konzumací alkoholu – ta sice příznaky utlumuje, ale vyčerpává rezervy organismu a v důsledku přináší daleko horší pozdější následky kvůli kombinované otravě ethanolem a acetaldehydem.

Čtěte také: Alkohol a vyprahlo v puse? Připíjejte vodu, omezíte tím i kocovinu

Jak vyzrát na kocovinu

Kromě doplnění tekutin vodou, energetickým nápojem nebo džusem v pokojové teplotě, jejichž přísun je mimochodem naprosto ideální ještě v průběhu konzumace alkoholu, případně alespoň těsně před ulehnutím, je třeba poskytnout tělu dostatek cukrů (ve sklenici vody rozpusťte med nebo několik kostek cukru) a vitamínů (především C). Na zklidnění žaludku a jater je vhodný mátový, heřmánkový nebo řebříčkový čaj, vhod přijde nakládaná okurka.

Co se týče jídla, i tady je vhodné myslet na prevenci následků a ještě před tahem konzumovat tučné jídlo, ale také zeleninu. Po ránu pak doporučujeme například vajíčka, banány, ovesnou kaši nebo rajčata, oblíbené jsou i masové vývary nebo česnečka. Pochopitelně je parádním lékem spánek samotný, ale povídejte to šéfovi v pátek ráno! Organizmus můžete nastartovat studenou sprchou nebo aktivním pohybem, například rychlou chůzí nebo plaváním, při kterém dochází k okysličení krve. Zhluboka dýchejte, však ono bude brzy lépe!

Čtěte také: Jak na kocovinu? Jihokorejští vědci našli nové řešení