Co zakousnout k vínu? Sýr, olivy i sladký dezert


Víno a sýr

Víno je vhodný nápoj pro společenské události, nebo jen tak pro posezení s přáteli.

Vždy je ale dobré k vínu něco zakousnout. Nemusí se hned jednat o větší jídlo, bohatě postačí sýr, olivy nebo různé oříšky. Někteří mohou dát přednost naopak sladkému dezertu. Je ovšem umění dokázat snoubit jídlo s vybraným vínem.

Víno a sýry

Sýry jsou velmi dobrou volbou k vínu. Správně vybraný sýr může chuť vína podtrhnout a vyzvednout.

Sýr Víno
kozí sýr lehká červená vína, výraznější bílá vína (Tramín)
uzený, tučný sýr plná červená vína
tvrdý sýr (parmazán) ovocná červená vína (Modrý portugal), svěží bílá vína (Veltínské zelené)
sýr s bílou plísní lehčí, suchá bílá vína (Rulandské šedé)
sýr s tmavou plísní zralá červená vína, bobulové výběry
nízkotučný sýr lehčí červená vína
sýrová pěna šumivá vína
měkký sýr jemná bílá vína
tavený sýr lehká, suchá bílá vína (Ryzlink)

Čtěte také: Hermelín skvěle sedne k vínu a pivu

Víno a olivy

Olivy k vínu pili již v antickém Řecku. Olivy navíc obsahují vitamíny, které podporují průchodnost cév. K bílému vínu je vhodné zvolit olivy plněné mandlí, lososem nebo ančovičkou. K červenému vínu pak volíme olivy plněné paprikou nebo sýry.

Co dále k vínu

U sladkých dezertů je vhodné zvolit výrazná bílá vína nebo sladká růžová vína. Jemná muškátová vína se skvěle hodí k ořechovým zákuskům. Dále k vínům můžeme podávat nakládané papriky, nakládané cibulky, brambůrky, tyčinky, arašídy, pistácie, kešu nebo slunečnicová semínka. K lehčím bílým vínům nebo vínům šumivým můžeme nabídnout i zeleninový salát.

-ver-