Curaçao, tajemství karibského ostrova


Speciální alkoholický nápoj

Ostrov Curaçao v Nizozemských Antilách dal název známému alkoholickému likéru. Výroba pravého curaçaa spočívá v plodech rostliny zvané laraha. Španělé na ostrov přivezli valencijskou odrůdu pomerančů, ta se však na nehostinné půdě neuchytla, její plody byly nepoživatelné a velice hořké. Postupně tak vznikla nová odrůda pomerančovníku – Golden orange of Curaçao, v místním jazyce zvané laraha.

Kdosi zjistil, že slupky plodu larahy po důkladném vysušení na slunci obsahují éterický olej s mimořádně krásnou vůní. Rodina Senior začala experimentovat s tímto olejem a poté i s exotickým kořením, až objevila likér, který pojmenovala podle ostrova. Likér byl bezbarvý, pro zvýšení atraktivnosti se později začal dobarvovat modrým barvivem. Nyní vyrábí firma Senior & Co. likér Curaçao Curaçao, který je vyráběn na ostrově Curaçao. Námi známé modré likéry jsou většinou pouze ochucené citrusovým aromatem a obarvené na modro.

Výroba pravého likéru je velmi náročná. Zelené nedozrálé plody jsou trhány i s ratolestmi z třímetrových stromů. Poté se plody oloupou speciálním nožem a slupky se suší zhruba pět dní na slunci na kovových deskách. Slupky nesmí při tomto procesu zvlhnout. „Usušené slupky jsou nasypány do jutových pytlů, které jsou namočené v měděných nádobách s alkoholem a vodou po dobu čtyř dnů,“ vysvětluje postup namáčení slupek firma Senior & Co. na svých webových stránkách. Poté je ještě dva dny do nápoje přimíchávána tajná směs exotického koření. Osvěžující alkoholický nápoj se popíjí hlavně v létě a často jej používají i barmani jako složku svých míchaných nápojů. Existují i ochucená curaçaa.

-les-