Freixenet je „španělským šampaňským“. Vyrábí nejvíce šumivých vín na světě


Sklenice vína

Když se řekne Champagne, většina z nás si představí stejnojmenné šumivé víno známé snad po celém světě. Téměř stejného věhlasu jako šampaňské z Francie však dosahuje Freixenet ve Španělsku, který je dnes největším producentem šumivých vín na světě. Mimo jiné reprezentuje i proslulý sekt Cava.

Každá dvacátá prodaná lahev šumivého vína nese na etiketě jméno Freixenet a každý rok pak toto vinařství vyprodukuje nad 200 milionů lahví.

Vinařství Freixenet je rodinným podnikem, který má kořeny v Katalánsku a započalo svou historii již v roce 1861 spojením dvou vinařských rodů – Ferrerů a Salasů, avšak výrobou proslulého sektu typu Cava se začal zabývat až v roce 1914 Pedro Ferrer Bosch – syn rodiny „La Freixenada“. „Cava je přírodní šumivé víno, které je vyráběno tradiční metodou kvašení v láhvi a pro jeho výrobu jsou používané typické španělské odrůdy Macabeo, Parellada a Xarel-lo“ vysvětlil Jan Haspekl ze společnosti Global Wines.

Asi nejznámějším reprezentantem Cava z Freixenetu je tzv. „black bottle bubbly“ tedy Cordon Negro. Uveden byl na trh byl v roce 1974, charakteristický je černou matnou lahví se zlatým nápisem. Možnost ochutnat Freixenet budou mít i návštěvníci blížícího se Global Wines Festivalu, který proběhne 31. 5. a 1. 6. v Praze.

Vinařství Freixenet představuje širokou paletu vín, které jsou vyráběny po staletí tradičními postupy španělských vinařů a udržují si díky nim neměnnou kvalitu dodnes.