Grog zahřeje v chladných dnech. Nemusí být jen z rumu


Grog

Horký grog patří mezi nejznáměší alkoholické nápoje. Populární je především v zimních měsících. Většina z nás si ho spojuje s vůní a chutí rumu, ačkoli může být připravován i z jiných lihovin, jakými jsou například whisky, brandy nebo koňak.

Podle viceadmirála „Groga“

Název i původ tohoto nápoje mají zajímavou historii. Začala v období, kdy byla Anglie mocnou koloniální říší vládnoucí světovým mořím. Již v té době si námořníci rádi přihnuli a v 17. století byl na lodích britského námořnictva přidělován rum. S příděly se však hýřilo, alkohol podporoval nedisciplinovanost posádky a většina námořníků byla často opilá.

To se však nezamlouvalo viceadmirálovi Edwardu Vernonovi, který své posádce nařídil ředit rum s horkou vodou. Tímto rozkazem se Vernon s přezdívkou „Old Grog“ („Starý Grog“), která vycházela z jeho oblíbené grogénové látky (hrubé tkaniny z hedvábí a vlny), zapsal do historie. Vernon možná zemřel, ale jeho přezdívka se dochovala jako název nápoje dodnes.

Co to znamenalo být „groggy“

V dnešní době používáme slovo „groggy“ ve spojení: jsme unaveni, vyčerpáni, na dně. Dříve to ovšem neznamenalo vyčerpanost, nýbrž se tak označoval člověk, který požil příliš velké množství alkoholu.

Pravý námořnický grog

Existuje velké množství druhů grogu. Základem však zůstává směs lihoviny, nejčatěji rumu, vody, cukru a koření (hřebíček, kousky citrónové kůry, skořice). Čerstvou vodu naléváme jako poslední a až poté se přivede celá směs k varu. Nejčastěji nápoj podáváme do předem nahřáté sklenice, ve které je lžička, která odváděním tepla zabrání prasknutí skla.

-ver-