Hermelín skvěle sedne k vínu a pivu


Sýr

Jako pravý zástupce plísňových sýrů hermelín doplní chuť dobrého vína. Nakládaný hermelín je pro změnu oblíbenou pochoutkou milovníků českého piva.

Hermelín je českou variantou francouzského camembertu. Kruhovitý sýr pokrytý bílou ušlechtilou plísní se u nás vyrábí například v Přibyslavi nebo v Sedlčanech. Proces jeho výroby je poměrně náročný. Mléko prochází pasterizací, poté maturací, kdy se do mléka přidávají žádoucí bakterie a plísně. Pak směs prochází sýřením, krájením harfou a mícháním. Poté se už jen budoucí hermelín tvaruje formami, nastříká solnou lázní a uloží k vyzrání do sklepů.

Hermelín k vínu

Hermelín dokáže skvěle doplnit chuť vína. „Ideálním společníkem Krále sýrů Hermelín jsou svěží červená vína typu bourgogne. U nás je nejvhodnější odrůdou Rulandské modré a Merlot, nebo nejrůznější ovocná cuvées, která se výborně doplňují s jeho jemnou smetanovou chutí,“ píší výrobci hermelínů z Přibyslavi.
Zároveň ke každému druhu hermelínu doporučují jinou odrůdu vína. K česnekovému hermelínu se hodí odrůdy Zweigeltrebe a André a k hermelínu ochucenému pepřem zase ladí odrůda Cabernet Sauvignon.

Hermelín k pivu

Chuť českého piva doplní hermelín nakládaný. V nabídce každé pravé české hospody nesmí takováto pochoutka chybět a poctiví hospodští si samozřejmě hermelín nakládají sami. Proto existuje neuvěřitelné množství receptů na nakládaný hermelín. Do oleje se většinou přidává cibule, česnek, celý pepř, ale i grilovací koření nebo tymián. Při pokojové teplotě zraje nakládaný hermelín tři dny. Poté se konzumuje s čerstvým chlebem a třeba feferonkami. A samozřejmě zapíjený pivem.

-les-