Historicky první Den českého piva se vydařil. Pivovarníci jsou spokojeni


Pivo ve sklenici

V pátek 27. září se uskutečnil historicky první Den českého piva, který podpořilo 800 restaurací, podniků a desítky pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř 80 % produkce pivovarského trhu.

Podle ohlasů přilákal nový svátek do podniků více hostů, kteří přišli ochutnat Svatováclavské pivní speciály, pro tento den vytvořená pivní menu nebo si promluvit se sládky jednotlivých pivovarů.

Ve Staropramenu jsou nadšeni

„Jako pivovarník jsem hrozně rád, že jsme letos začali tradici oslav našeho národního nápoje, který je po staletí součástí naší kultury. Tento svátek přinesl možnost o pivu psát, hovořit, diskutovat a samozřejmě ho ochutnávat. A díky speciálním nabídkám pivovarů ochutnávat i piva, která sice mají historii, ale nevaříme je pro každý den. Věřím, že se během následujících několika let tento den stane pevnou součástí kalendáře všech příznivců českého piva, na který se budou těšit,“ řekl Zdeněk Lux, vrchní sládek Staropramenu.

Plzeňský Prazdroj vyslal sládka

„Plzeňský Prazdroj zahájil oslavy v pátek v restauraci Dvanáctka, kde první sud narazil sám sládek plzeňského pivovaru Jiří Fusek. V našich podnicích, které se do oslav zapojily, jsme připravili pivní degustační menu s ochutnávkou netradičních piv a speciálů či pivo zdarma. V některé z hospod se hosté mohli setkat s plzeňským sládkem,“ řekla Kateřina Krásová, tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Holba připravila 13% speciál

„Pivovar Holba připravil pro tento den polotmavý speciál 13% a v naší Pivovarské restauraci proběhlo slavnostní naražení soudku s tímto pivem, které provedl sládek pivovaru Ing. Luděk Reichl. U řady našich podniků byla akce velmi úspěšná a pomohla ke zvýšení návštěvnosti a také zájmu zákazníků o speciální piva,“ řekl Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba.

První Den českého piva byl úspěšný

„I když ještě nemáme oficiální čísla, ohlasy ukazují, že Den českého piva byl úspěšný a přivedl do restaurací a dalších podniků více hostů, než je v tento den obvyklé. Věřím, že jsme položili dobrý základ pro vytvoření celonárodní tradice oslavy českého piva pro mnoho dalších let,“ uvedl výkonný ředitel ČSPS Ing. Vladimír Balach.

Cílem Dne českého piva, který pořádá Český svaz pivovarů a sladoven, je vytvoření nové celonárodní tradice oslavy českého piva, posílit hrdost k tomuto tradičnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě českého piva v podnicích, kde se čepuje. Akce bude probíhat každoročně po celé České republice, v předvečer svátku svatého Václava. Patrony akce pro letošní rok se stali Tereza Kostková, Libor Bouček a šéfkuchař Titus Eliáš.