Horká medovina zahřeje v chladných zimních dnech. Vyzkoušejte ji


Med

Medovinu, kvašený nápoj z medu, najdeme v dějinách stolování většiny národů Evpropy. Mezi největší konzumenty patřili Slovani a Keltové. Medovinu považovali za zdroj života, moudrosti a odvahy. Proto byla nalévána především panovníkům a hrdinům. V dnešní době se stala jedním ze symbolů Vánoc.

Čtěte také: Medovina je nejen chutná ale i zdravá, zjistili vědci

Jak na horkou medovinu

K dobré medovině není třeba přidávat žádné koření ani dochucovadla. Horká medovina se podává při teplotě okolo 50°C. Nesmíme ovšem zapomenout medovinu zředit vodou, neboť horká medovina je skutečně „silná“. V žádném případě nesmíme medovinu ohřívat na více než 60°C, jinak zpění a mohlo by dojít k vypaření alkoholu. Medovinu ohříváme pouze v množství, které ihned spotřebujeme.

Medovinu můžeme ohřívat i v mikrovlnné troubě. S běžnou mikrovlnkou s 800–900W výkonem, ohřejeme 1dcl medoviny za 30 vteřin.

Horkou medovinu můžeme podávat ve sklence na whisky nebo v obyčejném hrníčku. V Irsku si ji nejraději vychutnávají v hliněných pohárech.

Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů

Dobrá je i za studena

Studenou medovinu podáváme při teplotě 12–16°C. Této teploty lze dosáhnout, pokud medovinu uchováváme v ledničce, a před servírováním ji necháme 1–3 minuty odstát ve sklenici při pokojové teplotě. Za ten krátký čas se neohřeje na teplotu místnosti a zároveň nebude studená. Takovou medovinu je nejlépe podávat ve sklenici se stopkou.

Čtěte také: Z ochucených medovin se nejvíce prodává mandlová, říká spolumajitel Medovinky Vladimír Saifr

-ver-