Horký punč je oblíbenou zimní pochoutkou. Pochází z Indie


Punč

Punč rozhodně nepatří pouze ke štědrovečernímu stolu nebo na silvestrovský večírek. Tento kořeněný teplý nápoj je ideální pro kterýkoli chladný den během zimních měsíců.

Pochoutka z Indie, nikoli Anglie

Mnoho lidí se domnívá, že punč pochází z Anglie. Je to způsobeno tím, že Angličané byli kolonizátoři a jednou z jejich kolonií byla i Indie, ze které angličtí námořníci koncem 17. století nápoj do Evropy přivezli. Punč se tak řadí k historicky nejstarším míšeným nápojům.

Původní název „panča“ znamená pět, tedy pět ingrediencí, ze kterých se nápoj skládá. Těchto pět ingrediencí tvoří základní a původní punč. Slovo punč pochází z angličtiny. Do češtiny bylo převzato z němčiny, a proto se mu dostalo podivné české výslovnosti. Anglicky se správně píše punch a vyslovuje „panč“.

Jak punč připravit

Punč se připravuje z ovoce a ovocných šťáv, lihoviny, mléka, vína a koření. Hotový punč by měl obsahovat 30 % alkoholu. Nesmíme ani zapomenout, že pro přípravu punčů se musí vždy použít čerstvá svařená voda. K přípravě punče lze využít:

  • Koření: skořice, hřebíček, zázvor, kardamon, vanilka, citronová nebo pomerančová kůra
  • Lihovina: rum, brandy, calvados, whisky, gin, arak nebo ovocná pálenka

Lihovinu naléváme do punče jako poslední těsně před podáváním. Horký punč naléváme do předehřátých sklenic, do kterých se předem vloží lžička, která odvádí teplo a zabraňuje prasknutí skla. Punč podáváme až po jídle nebo samostaně pro zahřátí.

U punče existuje nespočet variací a obměn, ale vždy platí jedno: punč, voňavý a kořeněný nápoj, je jedním ze symbolů vánoční atmosféry. Patří mezi nejoblíbenější aromatické nápoje v mrazivém období, a přestože je především známý jako teplý nápoj, dá se namíchat i jako studený.

Čtěte také: Grog zahřeje v chladných dnech. Nemusí být jen z rumu

-ver-

Zdroj obrázku: FoggedInLounge.Blogspot.com