Italský aperitiv Aperol si oblibují i Češi. Jaký je?


Aperol

Aperol je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Má velmi nízký obsah alkoholu, jen 11%.

Vyvážená hořko-sladká chuť a oranžovo-červená barva, to jsou hlavní znaky značky vyráběné podle přísně utajované receptury, která nikdy nebyla od svého vzniku měněna. Aperol vznikl v italské rodinné firmě Barbero na kraji města Torino kolem roku 1919.

Italský aperitiv se může pochlubit vyváženou chutí z hořkých a sladkých bylin a citrusových plodů. Vyrábí se louhováním hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin a barviv ve směsi alkoholu, vody a cukru. Nápoj se prodává v láhvích o objemu 0,7 a 1 litr.

Aperol se podává velmi studený, na ledu. Pít jej můžeme samotný, nejčastěji se však Aperol konzumuje jako součást světově známého koktejlu Aperol Spritz – střik připravený z likéru Aperol, suchého Prosecca a sody. Chcete-li si Aperol Spritz připravit, připravte si 2 díly Aperol, 3 díly šumivého vína, 1 díl sody, pomeranč a led. Do sklenice dejte pár kostek ledu. Nalijte postupně všechny ingredience a přidejte plátek pomeranče. Příjemnou chuť!