Jak na kocovinu? Jihokorejští vědci našli nové řešení


Kocovina

Strašlivá rána opilců s třeštící hlavou již mohou být minulostí. Jihokorejským vědcům se podařilo objevit způsob, jak pít alkohol a nemít pak kocovinu. Informoval o tom deník The Daily Telegraph.

Metoda je to levná – vědci alkoholové nápoje nasytili kyslíkem. Člověk, který pije takto obohacený drink, má pak rychlejší metabolismus a rychleji také alkohol z těla vyloučí. To podle vědců výrazně sníží případné nepříjemné účinky kocoviny.

Pokus probíhal na dobrovolnících, kteří pili nápoje s 19,5 procenty obsahu alkoholu. Každý z těchto drinků byl ale jinak nasycený kyslíkem.

Výsledky, zveřejněné v časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research, ukázaly, že ti, kdo konzumovali více okysličené drinky, se vzpamatovávali rychleji a i jejich krev se alkoholu zbavila dříve, než u těch, kdo pili nápoje okysličené méně. „Zvýšení koncentrace kyslíku v alkoholických nápojích zrychlí metabolismus a vylučování alkoholu,“ uvedli vědci.

Jedinou nevýhodou této metody, jak se vyhnout nepříjemným ranním bolehlavům, je fakt, že zároveň se zkracuje doba, po kterou je člověk skutečně opilý.

Jihokorejské likérky již na tento výzkum dokázaly zareagovat a vyprodukovaly okysličený alkoholový nápoj s názvem „O2 Lin“. Reklamní slogan je prostý: „Nápoj, který pomáhá vyčistit mozek, posílit vaše tělo a udržovat zdravou a pružnou pokožku.“

-mdf-