Jak se zrodila Becherovka, lék na žaludeční problémy


Becherovka

Hořká chyť bylin je nemyslitelně spojená s Karlovými Vary. Zde Jan Becher na přelomu 18. a 19. století přišel na trh s novinkou – léčivými kapkami na žaludeční problémy.

Léčivé kapky English Bitter

Na samém konci 18. století měl Josef Vitus Becher ideální nápad experimentovat s výrobou alkoholických likérů. Zároveň také vlastnil karlovarský obchůdek U tří skřivanů. V létě roku 1805 se podle oficiálních webových stránek Becherovky zrodila v tomto místě její receptura. Stalo se tak, když se u Bechera ubytoval hrabě Maxmilian Friedrich von Plettenberg-Wittem-Mietingen spolu se svým lékařem Dr. Frobrigem a služebnictvem. Právě doktor Frobrig se svou znalostí bylinek pomohl Josefu Becherovi namíchat velmi chutný likér. Další dva roky Becher recepturu vypiloval a poté nápoj začal prodávat pod názvem English Bitter jako kapky, které měly pomáhat při žaludečních problémech. Becherovy kapky šly na odbyt a zakoupil si je i Johann Wolfgang Goethe.

Becherovka v ploché láhvi

Poté již začal strmý nárůst prodeje bylinného likéru. Josef Becher živnost přenechal svému synovi Janovi. Ten v roce 1838 založil firmu a vystavěl továrnu na výrobu Becherovky. V té době také vznikla i typická plochá zelená láhev. Postupně se rozšířila i do okolních zemí. V roce 1867 se výroba přesunula do větší továrny ve Steinberkách. Za Atlantský oceán se Bechderovka dostala až po prohibici a do Velké Británie ještě později. Po druhé světové válce byla rodina Becherova odsunuta a firma byla znárodněna. Poslední majitelka Hedda Becherová si ve východním Německu otevřela svoji továrnu, ve které vyráběla stejný likér. Potom ji prodala. K privatizaci české Becherovky došlo po roce 1997. Nyní je ve vlastnictví francouzského koncernu Pernod Ricard.

-les-