Jaké víno na vánoční stůl? Čtěte rady od mistra ČR v sommelierství


Lahve a sklenice vína

Nechcete udělat chybu při výběru vhodného nápoje pro vánoční tabuli či silvestrovskou oslavu? Nechte si poradit od Tomáše Brůhy, trojnásobného mistra republiky v sommelierství a hlavního sommeliera společnosti BOHEMIA SEKT, největšího vinařství v Česku.

Rozhovor s Tomášem Brůhou:
Pro sommeliera je důležité umění jednat s lidmi, říká trojnásobný mistr v oboru Tomáš Brůha

Začněte aperitivem

Důležitý je už výběr aperitivu. Vhodným aperitivem před každým menu je extra suché šumivé víno, které skvěle povzbudí chuťové pohárky v ústech a přitom „nezasytí“.

Co zvolit k rybě

K rybí polévce se krásně hodí odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský. V případě, že podáváme krémovou rybí polévku, je možné se přiklonit k odrůdám burgundským – Chardonnay, Rulandské bílé.

Ve většině rodin je hlavním chodem smažený kapr s bramborovým salátem. V tomto případě je vhodné volit z odrůd Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský či Rulandské bílé.

Nezapomeňte na dezert

V případě, že jako dezert podáváme tradiční domácí cukroví, můžeme servírovat vína s vyšším přívlastkem a zároveň s vyšším zbytkovým cukrem – výběry z hroznů, výběry z bobulí, či vinařské „speciality“ – ledová a slámová vína a také vína v poměrně nové kategorii – výběr z cibéb. Ovšem i šumivá vína s vyšším zbytkovým cukrem jsou vhodná, tedy kategorie demi sec a doux.

Alkohol nemíchejte

Rada pro silvestrovský večer zní jednoznačně: vyberte si nápoj, který budete konzumovat po celý večer a nemíchejte. Ideální volbou je suché šumivé víno, kterým si pak o půlnoci připijete na Nový rok. Nezapomeňte sekt předem správně nachladit, aby nedošlo k nechtěnému vypěnění.