K vínu zakousněte sýr. Víme, jaký zvolit


Sýr

Jistě se vám to již stalo – rozhodli jste se udělat si pěkný večer s láhví vína, ale nevěděli jste, co k němu přikusovat. Jaký sýr se k jakému vínu nejvíce hodí? Vaše dilema velmi snadno vyřešíme – přinášíme vám přehled sýrů rozdělených podle toho, k jakému vínu jsou nejvhodnější.

Čtěte také: Jak poznat kvalitní víno v 5 krocích

K červenému vínu goudu nebo parmezán

Nejprve se rozhodněte, jaké červené víno budete pít. K červenému vínu plné chuti se hodí především tučné sýry, například gouda. Ovšem k ovocným červeným vínům je lepší přikusovat tvrdé sýry, jako je parmezán nebo polotvrdé sýry, jako je například eidam. Kozí sýry si vychutnávejte s lehkým červeným vínem. Pokud nemáte sýry příliš v oblibě, můžete sáhnout po olivách. Specialitou jsou ty plněné paprikou.

Bílé víno doplní camembert či brynza

U bílých vín je rovněž důležité klást důraz na to, jaký typ zrovna pijete. Pokud se jedná o suché bílé víno, skvěle se k němu hodí zrající sýr s bílou plísní – hermelín nebo camembert. K jemnému bílému vínu naopak přikousněte nějaký měkký sýr, například smetanový sýr nebo brynzu. Jestli však nejste milovníkem sýrů, můžete zvolit třeba olivy plněné lososem nebo mandlemi.

K růžovému vínu zkuste smetanový sýr

Co se týče růžových vín, jedná se o lehká a svěží vína, která je možné pít i samotná. Pokud však chcete k růžovému vínu přikousnout nějakou dobrotu, zvolte něco, co se hodí i k lehkým bílým vínům. Vhodný je tedy například smetanový sýr. Sladká růžová vína také perfektně doplní nějaký výborný sladký dezert.

Čtěte také: Hermelín skvěle sedne k vínu a pivu

-val-