Kocovina z whisky je horší než kocovina z vodky


Whisky

Američtí vědci zjistili, že pití whisky způsobuje horší kocovinu než konzumace vodky. Příčinou jsou pravděpodobně molekuly zvané kongenery, které jsou ve whisky obsažené. Informaci přinesl server BBC.

Výzkumu se účastnila skupina 95 zdravých konzumentů alkoholu, která pila buď whisky, nebo vodku. Po propitém večeru museli dobrovolníci popsat, jak se cítí. Výzkumníci také zkoumali, jakým způsobem a zda vůbec jsou po požití některého z těchto druhů alkoholu schopní plnit určité úkoly.

Výsledky ukázaly, že ti, kteří pili whisky, měli mnohem horší kocovinu než ti, kteří pili vodku – bolest hlavy, žízeň a nevolnost u nich byly silnější. Jak ale potvrdil profesor Damaris Rohsenow, který výzkum na univerzitě v Rhode Island vedl, schopnost plnit úkoly ve stavu podnapilosti byla u obou zkoumaných skupin stejně špatná. Vodka a whisky také nemá vliv ani na spánek opilců – dobrovolníci z obou skupin spali stejně neklidně, ať již pili jakýkoli z těchto nápojů.

Příčinou rozdílu, jaký s sebou nese pití whisky, jsou podle vědců kongenery, které jsou obsaženy ve whisky, ale ne ve vodce. Tyto molekuly totiž obsahují malé množství chemikálií jako je aceton, acetaldehyd a kyselinu tříslovou.

Čtěte také: Jak na kocovinu? Jihokorejští vědci našli nové řešení

-mdf-