Kvalitu piva v Česku kontroluje inspekce. Snaží se bránit napodobeninám


Varna v pivovaru

Důsledný systém kontrol, které provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), brání tomu, aby bylo pivo s Chráněným zeměpisným označením (CHZO) České pivo napodobováno výrobci především ze zahraničí.

V současnosti používá toto CHZO 9 pivovarů pro 46 piv, což je 56 % trhu piva u nás a tento počet dále poroste. SZPI uskutečňuje kontroly jednak u pivovarníků, kteří chtějí CHZO České pivo používat nově, jednak též prověřuje pivovary, které už CHZO mají, zda skutečně dodržují stanovené podmínky.

Za kvalitní České pivo

„Možná nám ještě ani po třech letech od udělení Chráněného zeměpisného označení České pivo nedochází, jakého významného cíle jsme tehdy pro náš pivovarský sektor, ale především naše konzumenty dosáhli,“ řekl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Ve světě známé a pro svou kvalitu oceňované české pivo je chráněno nejen před plagiátory, kteří by se chtěli na tomto fenoménu přiživit. Zároveň označení našim pivovarům zajišťuje možnost vyrábět pivo technologiemi, které jsou náročnější na energii, a ze surovin, které musíme soustavně inovovat, a současně dovolí, aby si toto pivo zachovalo své velmi ceněné vlastnosti, totiž jedinečnou chuť, barvu, říz, a především pitelnost. Konzument má zkrátka chuť dát si další pivo a nespokojí se s jedním,“ doplnil Jan Veselý.

Kontroly se provádí ve výrobních provozech a týkají se používání stanovených surovin a prověřování výrobního a kontrolního postupu za podmínek stanovených v registraci CHZO. Laboratorní zkoumání provádí buď samotná SZPI, nebo externí laboratoře. V našem pivovarství je to Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Systém je nastaven tak, že zahrnuje jak kontroly podle plánu, tak kontroly náhodné, tj. na základě podnětů od jiných subjektů.

Stop napodobeninám

„Význam výrobků nesoucích Chráněné zeměpisné označení je zásadní pro spotřebitele, neboť označení je zárukou toho, že jde o produkty, které mají v dané oblasti tradici. Lidé je tam umí vyrobit a umí je vyrobit kvalitně,“ uvedla Ing. Michaela Mezerová z Ústředního inspektorátu Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky. „Role naší instituce je jasná. Kontrolujeme, aby vše odpovídalo předpisům, aby nikdo nebyl šizen nebo aby se nikdo nepokoušel České pivo s jeho unikátními vlastnostmi a kvalitami napodobit. Chceme jej ochránit pro dnešek, ale především budoucím generacím spotřebitelů,“ dodala Michaela Mezerová

Chráněné zeměpisné označení (CHZO) České pivo bylo v prosinci 2008 schváleno komisařkou Evropské komise pro zemědělství. Předcházela mu intenzivní a dlouhá diskuse českých sládků, kteří v letech 2002–2004 hledali definici i způsob, jak ochránit naše pivo před jeho napodobeninami. Např. aby nikdo nemohl vydávat za České pivo produkt, který nebyl vyroben odpovídajícími technologiemi a ze surovin z geograficky přesně vymezeného území a který se vyráběl například v zahraničí. Podle podmínek schváleného CHZO České pivo musí místní výrobci z vymezeného území u nás k vaření takového piva používat nejméně 80 % sladu ze schválených odrůd se specifickými vlastnostmi a specifikovaným množstvím českého chmele. Všechna piva, která uvedené specifikaci neodpovídají, nemohou CHZO České pivo používat, a pokud by tak byla označena, jednalo by se o falzifikáty.

Chráněné zeměpisné označení má v současnosti v České republice dalších 18 výrobků.