Kvalitu vína ovlivňuje také způsob lahvování. Poznáte to i na chuti


Lahve vína

Způsob lahvování a uchovávání vín je důležitým faktorem pro výslednou kvalitu a chuť vína. Nečisté lahve, nedostatečná ochranná atmosféra a neodpovídající skladovací podmínky způsobují zhoršení kvality, kterou spotřebitel po prvním ochutnání pozná. Proto vinaři investují do moderních technologií, aby vína udržela svoji kvalitu a vůni.

„Pokud totiž víno uzavřete do láhve, která není absolutně čistá, může dojít k narušení chuti a zhoršení kvality vína. To znamená, že pokud máte skvělé víno a podceníte závěrečnou fázi – lahvování, víno ztratí svoji kvalitu a spotřebitel je pak zklamaný,“ upozorňuje Karel Lyčka z Vinia Velké Pavlovice.

Zachování kvality díky moderním technologiím

Moderní technologie totiž zaručují, že spotřebitelé si doma otevřou láhev s vínem, a to bude mít stejnou kvalitu, jako před uzavřením do ní. Dříve než je víno stáčeno do skleněných lahví, musí tyto lahve projít důkladným čištěním. Teprve poté, co lahve projdou speciální pračkou, se začnou plnit vínem. Lahve nejsou plněny až po samý okraj, ale vždy zůstává rezerva pro ochranný dusíkový obal, který brání zbytečnému okysličení vína. Na závěr je víno uzavřeno korkem.

Češi si vína při běžném nákupu dávají do vozíku stále častěji. Aby víno udrželo svoji kvalitu, mělo by být skladováno v příznivých podmínkách, které však často v domácnostech nejsou. Moderní lahvování s ochrannou atmosférou však zvyšuje odolnost vína i v nevyhovujících podmínkách.