Ledová a slámová vína jsou pochoutkou pro gurmány. Podávají se k dezertu či zmrzlině


Lahve vína

Co vinař do svého vína vloží, to mu víno posléze vrátí. Dvojnásob to platí o vzácných, na výrobu náročných slámových a ledových vínech, u nichž hraje vynaložené úsilí a trpělivost vinaře velkou roli.

Moravští vinaři se v tomto odvětví stali světovou špičkou a jejich vína jsou vyhledávaným obchodním artiklem zdaleka nejen na Vánoce.

Vzácné a náročné na výrobu

Společným jmenovatelem slámového a ledového vína je stupeň cukernatosti. Jelikož oba druhy patří do kategorie jakostních vín s přívlastkem, lze je vyrábět až po ověření cukernatosti Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Oběma je společný také fakt, že z velkého množství hroznů vzniká jen malé množství moštu, a to právě činí tato vína tak vzácná a také drahá.

Slámové víno

Co však obě vína odlišuje, je způsob výroby. Slámové víno má, jak je zřejmé už z názvu, co do činění se slámou. Vinař si nejprve zvolí vhodnou odrůdu, která by měla obsahovat více kyselin a pak se snaží udržet hrozny co nejzdravější.

Při sklizni vybere vinař co nejpečlivěji ty nejlepší hrozny, které na několik měsíců rozloží na síta a pokryje je slámou. Další možností je rozvěšení hroznů do dobře větraného prostoru. Minimální doba ze zákona, po kterou hrozny musí vysychat, je tři měsíce, ale někteří vinaři trpělivě čekají i nějaký ten měsíc navíc. Vědí, že nic se nesmí uspěchat.

Hlavním cílem celého procesu je zbavit hrozny přebytečné vody přírodní cestou a zvýšit v nich koncentraci cukrů, kyselin a dalších minerálů.

Brzy na jaře, když víno seschne téměř až na hrozinky, se teprve přistupuje k lisování. Ze sta kilogramů seschlých hroznů je možné vylisovat jen něco mezi pěti až dvaceti litry šťávy. Kdo by měl zájem ochutnat vzácný sladký mok, musí sáhnout hlouběji do peněženky. Do ceny se právem promítají nejen vinařův um, ale také cenná ruční práce.

Ledové víno

Ledové víno, to naopak zůstává na vinicích nejdéle ze všech. Aby se mohlo honosit přívlastkem ledové, musí pořádně promrznout – a to nejméně na –7°C. To je také minimální teplota, při které se může sklízet a i vlastní lisování hroznů vyžaduje, aby byly bobule zmrzlé. Jen tak v nich zůstane část vody ve formě krystalků. I z tohoto důvodu je výlisnost velmi nízká a pohybuje se jen mezi 10 a 15 %. Stejně jako slámové víno je i víno ledové dražší záležitostí určenou pro gurmány, slavnostní události nebo jako dárek.

Správné servírování

Obě vína se považují za jednoznačně dezertní a podávají se dokonale vychlazená na 8 až 10 stupňů nejlépe ke kávě, dezertu či zmrzlině. Pro příznivce archivace jsou tato vína velice vhodná, neboť ve sklípku vydrží i několik desítek let.