Likéry: crème nebo cream? Víme, v čem se liší


Zelená

Peprmintový likér

Crème nebo cream? Francouzština versus angličtina, to však není jediný rozdíl mezi těmito lihovinami.

Crèmes

Jako crèmes se označují sladké husté ovocné likéry, které se zpravidla používají pouze do míchaných nápojů. „Rybízový Crème de Cassis je nejslavnější likér svého druhu a vznikl v burgundském Dijonu – regionu zámků a zemědělství,“ vysvětlil Ján Semaňák, ředitel společnosti Karloff Cífer, která produkty likérky SAEGB de Dijon prodává pod vlastní značkou.

Tmavorubínové crème z rybízového likéru, šťávy z černého rybízu a vínovice se používá zejména do slavného koktejlu Kir Royal ze šampaňského vína, nazvaného podle starosty Dijonu – velkého labužníka.

Barmani rádi míchají drinky i z crème de coco (z kokosové dřeně, mléka a mandlí) crème de fraise (z jahod a koření), crème de framboise (z malin), crème de menthe (s mentolovou příchutí), crème de banane (z banánů) nebo crème de noyaux (z různých ořechů a pecek třešní a meruněk).

Creams

Creams jsou naopak homogenizované smetanové, mléčné, kávové a čokoládové likéry. Říká se jim i emulzní likéry, například mexická Kahlúa, jamajská Tia Maria, evropský Kosakenkaffe, skotský Baileys nebo Columba Cream na základě whisky či holandský vaječný Advocaat. Nejčastěji se pijí samostatně „on the rocks“.

Crèmes i Creams obsahují dvacet až třicet procent alkoholu.