„Mandlové“ amaretto se z mandlí nevyrábí. Využití má ale široké


Amaretto s kávou

Amaretto s kávou

Chuť tradičního ovocného likéru amaretto skvěle doplní chuť zmrzliny. V těchto teplých letních dnech se tak stává italský obvykle více než 25% likér atraktivním.

Mandlový likér bez mandlí

Jméno likéru pochází z italského slova „amaro“, které lze přeložit jako „hořký“ nebo někdy i „trpký“. Amaretto se vyznačuje specifickou mandlovou chutí, ačkoliv nejznámější italský výrobce Disaronno k výrobě mandle nevyužívá. Svou tajnou recepturu označuje jako směs oleje z meruňkových jader, alkoholu, karamelu a sedmnácti druhů bylin a ovoce. Likér se nejen popíjí samotný nebo jako součást drinků, má i široké uplatnění v kuchařském řemeslu. Amaretto se skvěle hodí ke zmrzlině, kávě, čokoládě nebo k masu, rybám a zelenině.

Stvořeno rukou múzy

„V roce 1525 byl renesanční umělec a žák Leonarda da Vinciho Bernardino Luini pověřen úkolem namalovat fresku Madony v Saronno. Múzou a modelem mu byla nádherná místní hostinská, která umělci z vděčnosti připravila krásně vonící a jemný jantarový likér,“ uvádí výrobci likéru Disaronno, který vlastní původní recept z legendárního roku. Kvalitní likér od uvedeného výrobce lze zakoupit i v České republice, za sedmičku alkoholického nápoje zaplatíte kolem čtyřista korun. Na trhu se však objevují i levnější značky.

Lze je i smíchat

Amaretto je také součástí míchaných nápojů. Tvoří například polovinu drinku nazvaného Kmotr, druhou polovinu tvoří skotská. Existují desítky různých kombinací. Vhodné je míchání s různými ovocnými džusy, zajímavou chuť tvoří likér se zázvorovou limonádou.

-les-