Medovinu dělá především med. Proto je tak zdravá


Med

Medovina je kouzelná především v tom, že každá láhev je originál. Med, jako hlavní surovina pro výrobu medoviny, má totiž pokaždé jiné složení. Včely sbírají med během jedné snášky na stejném místě, tedy ze stejných rostlin, dokud je to možné. Každá rostlina je však originální, stejně jako konečná chuť medu.

Čtěte také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes

Med jako tradiční sladidlo i lék

Med je prvním přírodním sladidlem. Používal se až do doby, než na řadu přišly cukry vyráběné z řepy a třtiny. Díky jeho pro organismus příznivým vlastnostem ho však i nyní používají někteří lidé místo klasického cukru. Med obsahuje různé druhy cukrů, nejvíce je v něm zastoupena fruktóza s glukózou, v mnohem menší míře jsou v medu jiné cukry spolu se sacharózou.

Med obsahuje i minimální množství vody (obvykle 17 %). Díky této vlastnosti a mnoha cukrům med ničí bakterie a vyznačuje se tedy antibakteriálními účinky. Právě proto je často využíván v lidovém léčitelství například v kombinaci s citrónem. Med má také při dlouhodobém užívání i jiné příznivé účinky – například zlepšuje trávení.

Čtěte také: Medovina je nejen chutná ale i zdravá, zjistili vědci

Důležitá je i kvalita vody a kvas

Pro výrobu medoviny je samozřejmě důležitá i kvalita vody, jak je tomu i u všech ostatních alkoholických nápojů. Místo vody však může být použita ovocná šťáva, která dodá medovině specifickou chuť. Vodu, případně ovocné šťávy, je možné i obohatit kořením. Proces přeměny cukrů v alkohol řídí kvasinky. Pro kvašení se používají ušlechtilé kultury různých vinných kvasinek. Čtěte více: Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví

Článek byl zpracován ve spolupráci s webem iMedovina.cz.