Medovinu koupíte na trzích i přes internet. Kdo jsou nej výrobci?


Medovina APIMED

Medovina v současnosti zažívá obrodu. Pomalu se navrací do nápojových menu kaváren a restaurací.

Na trhu s medovinou je nyní také větší konkurence, medoviny se vyrábějí v manufakturních výrobách a existuje nepřeberné množství druhů. Kromě vánočních trhů je seženete i ve vybraných internetových obchodech.

Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů

Nekorunovaným králem výrobců APIMED

Nejvíce ocenění si v posledních letech přivezla ze světových prestižních soutěží firma APIMED. Tato slovenská firma se sídlem v Dolné Krupé na Trnavsku vznikla teprve v roce 1998, přesto je velmi úspěšná. APIMED vyrábí přírodní medoviny o 13,5 % alkoholu. Do jejího sortimentu patří Trnavská medovina (květový med), Staroslovanská medovina světlá (akátový med), Staroslovanská medovina tmavá (medovicový lesní med) a Originální Slovenská medovina (lipový med). Kromě toho vyrábí i oblíbené ochucené ovocné a ořechové medoviny.

Český rekord v počtu druhů medovin

Medovina je ke koupi kromě internetových obchodů také na vánočních trzích (ovšem s vyšší cenou) nebo ve specializovaných včelařských prodejnách. Zřídkakdy ji objevíte ve vinotékách. Výrobci vyrábějí obrovské množství druhů medovin. Firma Medovinka s.r.o. z Hlinska je dokonce držitelem českého rekordu v počtu vyráběných druhů medovin. Firma vyrábí šestadvacet druhů, mezi nimi naleznete i zajímavé příchutě jako třeba medovinu s konopím nebo takzvané Medvědí objetí, které obsahuje více chutí najednou.

Na trhu se samozřejmě objevují i jiní výrobci medoviny. V poslední době zaznamenává úspěchy slovenská Včelovina. Ze silnějších dolihovaných medovin je lehce dostupná křivoklátská medovina Jana Halady.

Čtěte také:
Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes
Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví
Medovinu dělá především med. Proto je tak zdravá

Článek byl zpracován ve spolupráci s webem iMedovina.cz.