Mezi 10 nejhoršími potravinami na trhu je pivo Ambrosius Free


Pivo ve sklenici

Podle výsledků průzkumu, které představil Zemědělský svaz České republiky, je jednou z „10 nejhorších potravin na českém trhu“ nealkoholické pivo Ambrosius Free. V žebříku skončilo na 9. místě. Výrobcem této „dobroty“ je Pivovar Holba.

Největšími nectnostmi piva je nadměrné množství chemikálií, umělé sladidlo a barvivo.

Porotci hodnotí

„Je v něm cítit něco navíc, co tam nepatří. Má podivnou pachuť,“ uvedla gastronomická novinářka Hanka Michopulu a složení jí dává za pravdu.

„Tomu, kdo považuje pivo za přírodní produkt, by po přečtení údajů o složení asi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Otázkou je, co si představit pod pojmy ,upravený chmel‘ a ,chmelový extrakt‘. Něco z chmelu to asi obsahovat bude, ale kdo ví co. Z dále uváděných látek je šokující náhradní sladidlo. Že by bylo toto pivo určeno jen pro diabetiky? Barvivo a kyselina již jen doplňují celkový nepříznivý dojem,“ rozebral složení nealkoholického piva odborník na výživu a potravinářský technolog Vít Syrový.

Na zbývajícíh devíti místech v žebříčku „10 nejhorších potravin na českém trhu“ se dále umístily např. konkrétní značky limonád, špekáčků nebo slaných snacků.