Moravská růžová vína se prosazují v celosvětové konkurenci


Růžové víno

Sezona moravských a českých růžových vín je právě v plném proudu. Dobrým vodítkem pro výběr kvalitního růžového může být ocenění z různých prestižních mezinárodních soutěží. Moravská a česká vína se stále více prosazují v celosvětové konkurenci a přivážejí čím dál častěji cenné kovy. Jen letos si už na mezinárodním poli stihla moravská a česká růžová vysloužit 18 medailí.

Čtěte také: Růžová vína z Česka dobývají Evropu

Nejlépe ceněná vinařství

Jen od ledna letošního roku bodovalo v mezinárodní konkurenci růžových vín Vinařství Hort, které získalo celkem šest medailí, a to na na Jarovínu 2012 a nedávno také na Le Mondial du Rosé v Paříži. Jiří Hort přivezl z Francie stříbro za Francesku, pozdní sběr 2011, Pinot Noir, pozdní sběr 2011 a Zweigeltrebe, pozdní sběr 2011. Franceska a Zweigeltrebe mu získaly zlato také na Jarovínu, kde navíc uspělo i jeho Svatovavřinecké, kabinet 2011.

V růžovém ale nezůstávají pozadu ani další vinaři. Vinařství Bzenec přivezlo zlaté medaile též z Le Mondial du Rosé, a to za André, pozdní sběr 2011 a Frankovku, pozdní sběr 2011. Vinařství Volařík bodovalo také dvakrát. Stříbro mu získala na Le Mondial du Rosé Frankovka, pozdní sběr 2011 a Cabernet Moravia, pozdní sběr 2011 mu vyhrál dokonce nejvyšší ocenění – titul Championa na Jarovínu 2012.

Čtěte také: Růžové víno zpestří letní večer. Jak si ho nejlépe vychutnat?

Další stříbrné medaile z letošní dubnové soutěže Le Mondial du Rosé přivezli také Vinařství Mikrosvín Mikulov za Rulandské modré, pozdní sběr 2011, Vinařství U Kapličky za Frankovku klaret, pozdní sběr, 2011 a Znovín Znojmo za Cabernet Sauvignon, 2011. Z Jarovínu přivezli zlaté medaile Bronislav Vajbar za Cabernet Moravia, pozdní sběr 2011 a Jan Stávek za Lokus rosé, likérové víno 2008.

Na letošním Vinalies Internationales se v růžových vínech prosadilo Vinařství Horák s Zweigeltrebe, pozdní sběr 2011, které mu vyhrálo stříbrný kov. Na květnové soutěži Concours Mondial de Bruxelles zabodoval Vladimír Tetur a získal stříbrnou medaili za Merlot, pozdní sběr 2011. Stejné víno mu vyhrálo bronz na londýnském Decanteru v minulých dnech.

Zájem o růžové roste

„Růžová vína jsou vždy specifická pro daný region. Vzhledem k tomu, že Česká republika disponuje vynikající geografickou polohou, je jasné, že moravská a česká růžová vína mají ty nejlepší předpoklady být součástí světové špičky. Považujeme proto za důležité podpořit růžová vína i marketingově. Myslím, že dnes již čtyřletá podpora ze strany Vinařského fondu ČR se, jak je vidět, začíná vyplácet a tomu jsme samozřejmě rádi,“ řekl ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

Čtěte také: Růžová vína z Moravy a z Čech jsou stále populárnější

Co je to rosé

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Čtěte také: Růžová vína jsou stále oblíbenější. Kde se vzala a jaká jsou?