Na Silvestra bowle!


Bowle

Pořád tápete a nevíte, co na silvestrovský večer namíchat? Zkuste bowli…

Boule patří spíše mezi zapomenuté a letní pití, k silvestrovské oslavě s více lidmi však může být ideální. Existuje nekonečně mnoho variant jak tento alkoholický nápoj připravit, vždy tedy bude originální.

Recepty lze najít v mnoha kuchařkách, dokonce i těch tradičních. Nám posloužila Velká kuchařka Viléma Vrabce, která se objevila v knihkupectvích Levné knihy.

Jak na bowli

Základem bowle je klasické víno, doporučuje se víno spíše lehké. To se osladí jemným pískovým cukrem nebo cukrovým sirupem. „Příliš sladká bowle vyvolává nejen žízeň, ale někdy i nevolnost,“ varuje ve své knize Vilém Vrabec.

Poté se přidává do oslazeného vína aromatické ovoce, případně bylinky nebo dokonce i kořenová zelenina. To záleží čistě na chuti konzumentů. Vhodné jsou například třešně, maliny, jahody, broskve a podobné ovoce. Bowle by také měla zůstat čirá, proto by se ovoce mělo velmi opatrně zamíchat.

Mezi speciální doporučení patří i předchozí úprava ingrediencí – ovoce se posype jemným pískovým cukrem, polije se trochou destilátu a nechá se v chladu na jednu až dvě hodiny uležet.

Správné podávání

Nápoj je vhodné míchat ve skleněné nádobě tvaru „půlkoule“. Ideální teplota se pohybuje okolo 10°C, proto je dobré nádobu obalit ledem, resp. vložit ji do větší nádoby s kostkami ledu. Těsně před podáváním se do bowle přilije šumivé víno nebo pro méně odvážné sodovka.

K míchanému nápoji se podle kuchařky hodí různé piškotové zákusky, sušenky, miňonky nebo naopak slané mandle či tyčinky. Tak s chutí do toho!

-les-

Zdroj obrázku: Wikipedia.com