Na Silvestra nezapomeňte na sekt. Češi opět otevřou miliony lahví


Šampaňské

Konec roku se kvapem blíží a spolu s ním i chvíle ušlechtilých vín s typickým perlením ve znaku. Jsme bezesporu národem milovníků kvalitního šumivého pití.

Každoročně totiž jen o silvestrovské noci vylétne k nebi na 3,5 milionu zátek s logem největšího výrobce sektů u nás, společnosti Bohemi Sekt. Čtěte také: 7 zajímavostí o Bohemia Sektu

Jedinečný přípitek

Nezaměnitelná čistá chuť, barva, tělo, buket i mírně afrodiziakální účinky sektů umocňují náš prožitek svátečních okamžiků při posezení s přáteli, s rodinou nebo s kolegy. V jedné sklence Bohemia Sektu se ukrývá kolem půldruhého milionu odborně spočítaných bublinek.

Ale abychom při nákupu šumících drinků vybrali jen takové, které nás nezklamou a ke kterým se budeme rádi vracet, neobejdeme se bez základních informací o druzích vín s oxidem uhličitým.

Šumivé nebo perlivé?

Abychom předešli možná největšímu a zároveň nemilému překvapení, prvotně rozdělme vína na šumivá a perlivá.

Bublinky sycených perlivých vín totiž nevznikají druhotným kvašením, kdy se laicky řečeno, cukr ve víně přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý, (charakteristické u šumivých vín), nýbrž umělým dosycením stolního vína. Nižší je také tlak pod zátkou a celkový obsah alkoholu, to platí i pro daleko skromnější řadu perlivých vín, u nichž oxid uhličitý není dodán zvenčí, nýbrž mu bylo zabráněno uniknout při klasickém kvašení stolního vína.

Naproti tomu šumivá vína a obzvláště ta jakostní, bez kterých si neumíme představit žádnou sváteční ani společenskou událost, označujeme rovněž jako sekty. Pravé šampaňské pochází z odrůd vinné révy pěstované výhradně ve francouzské oblasti Champagne, představuje tedy takzvané jakostní šumivé víno vinařské oblasti. Naším „šampaňským“ je např. moravský Chateau Bzenec brut.

Výčet druhů sektů by nebyl úplný, kdybychom se nezmínili o jakostních aromatických šumivých vínech. Jestliže ostatní druhy sektů vznikají ze směsi několika vín, aromatická šumivá vína můžeme vyrábět z cuvée složeného i z více zákonem předem definovaných aromatických odrůd.

Příjemná chuď i nálada

Tajemství, díky němuž nám sekt chutná (a to nejen o Vánocích a na Silvestra) a navozuje všem osobité pocity uvolnění, ležérnosti a pohody, spočívá v rafinovaném spojení alkoholu s jemným a vytrvalým perlením. Sklenka sektu se také při opravdu slavnostních chvílích zdobí čerstvou jahodou. Čtěte také: Šampaňské a jahody? Víme, jak na to