Nejlepším výčepním Pilsner Urquell v Praze je Jan Zoček z Lokálu


Pivní pípa

Šestý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender přešel z úvodní části k sérii čtyř regionálních kol. Pražští barmani a výčepní plzeňského ležáku včera změřili své dovednosti v pražské restauraci Lokál.

Vítězem se stal domácí Jan Zoček. Právě vítěz klání a další čtyři nejlepší si zajistili postup do celostátního kola, které se uskuteční v Plzni 4. srpna. Celkově v Praze soutěžilo 36 výčepních. Mezi nimi i tři ženy, z nichž hned dvě postoupily do celostátního kola.

„Soutěže se letos účastním poprvé. Pivo v hospodě už jsem roznášel delší dobu, ale teprve sedm měsíců stojím za výčepem, kam mě přivedl Lukáš Svoboda. Takže jsem příjemně překvapen vítězstvím, protože tu byla řada ostřílených borců. Dnes mi hodně pomohlo, že je Lukáš na nás hodně přísný, a určitě mu nebude dělat problémy přísně mne opravovat při přípravě na národní kolo,“ komentoval svůj úspěch Jan Zoček.

Další regionální kola probíhají v tomto týdnu v Plzni, Benešově a Brně. I z nich postoupí vždy pět nejúspěšnějších. Společně tak utvoří elitní dvacítku, která se utká v Plzni 4. srpna v národním finále. S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získá vítěz pivo na rok zdarma a také možnost uvařit si společně se sládkem Václavem Berkou vlastní várku piva do své provozovny. Hlavní výhrou je ale samozřejmě možnost utkat se o celkový triumf v mezinárodním finále, které se koná letos na začátku října v Plzni a Praze.

„V pražském regionálním kole nás nejvíce zaujal Jan Zoček který nejen ukázal porotě, že umí plzeňský ležák dokonale načepovat, ale skvěle představil i sebe a svoji restauraci. Potvrdil tak, že v Praze se zrodila škola perfektního čepování, pod vedením a kontrolou úřadujícího mistra světa, takže titul by mohl zůstat v České republice,“ komentoval průběh soutěže v Praze starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodal: „Pilsner Urquell Master Bartender je soutěž pro všechny ctižádostivé výčepní, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal skutečný mistr, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo, ale i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a znalosti o správné péči o pivo.“

Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2011 se přihlásilo celkem 320 výčepních a barmanů z celé České republiky. Ještě před regionálními koly proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Do každého regionálního kola postoupilo vždy cca 30-35 nejlepších výčepních.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender všem zájemcům otevírá nové možnosti. Titul nejlepšího výčepního je prestižní nejen pro jeho nositele, ale je i přínosem pro restauraci, kde jeho majitel působí. Prokazatelně zvedá tržby a zajišťuje zájem veřejnosti. Soutěž je výzvou také pro ženy. V loňské konkurenci dalších 250 výčepních z Čech, Moravy a Slezska se v národním kole probojovala na druhé místo Jana Zachariášová z brněnského VŠK Terč, a svým úspěchem vyvrátila předsudky, že je výčepnictví ryze mužskou záležitostí.