Nový svátek pivařů Den českého piva připadne na 27. září


Pití piva

27. září se od letošního roku stává národním svátkem všech, kteří mají rádi české pivo. Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) na tento den vyhlašuje Den českého piva.

Akce bude probíhat každoročně po celé České republice, v předvečer svátku svatého Václava. Cílem je vytvoření nové celonárodní tradice oslavy českého piva, posílit hrdost k tomuto tradičnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě českého piva v podnicích, kde se čepuje.

Zapojí se přes 800 restaurací

Dne českého piva se pod záštitou ČSPS v letošním roce zúčastní přes 800 restaurací a podniků, akci podpoří desítky pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř 80% produkce pivovarského trhu.

Oslava Dne českého piva bude probíhat ve všech restauracích a zařízeních, která nabízejí točené české pivo a několik stovek vybraných podniků navíc na tento den připraví speciální nabídky. Jejich postupně aktualizovaný seznam i další informace spotřebitelé najdou na webu www.denceskehopiva.cz. Může se jednat o speciální jídla připravená pro tento den, o pivní degustační menu, ochutnávku netradičních piv a speciálů nebo návštěvu sládka v dané restauraci.

„Jen velmi malá část Čechů tuší, že patronem českého piva je svatý Václav. Den českého piva by měl v první řadě angažovat veřejnost k hrdosti a oslavě českého piva. Dále chceme zábavnou formou vzdělávat veřejnost, přiblížit jim historii českého piva, zdravotní přínosy umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií,“ uvedl výkonný ředitel ČSPS Ing. Vladimír Balach.

Pivo se hodí nejen ke guláši

Podpořit Den českého piva se rozhodl také známý šéfkuchař, majitel restaurací Na konci a Na kopci, Titus Eliáš. „I já jsem vřelým konzumentem piva a zejména mně zajímá jeho spojení s kvalitní gastronomií. Pivo má tolik chutí, že mě nutí neustále přemýšlet o nových ingrediencích a surovinách, které by se s ním vzájemně snoubily,“ řekl Titus Eliáš, kterého myšlenka propojení piva a gastronomie natolik zaujala, že k oslavě Dne českého piva sestavil speciální několika chodové pivní menu.

„Chceme bořit mýtus, že pivo se hodí jen ke guláši a utopencům. Například hovězí žebro naložené v ležáku chutná výtečně, s ovocnými pivními mixy se skvěle kombinuje gratinované ovoce, a konečně noky z candáta v kombinaci s pšeničným pivem jsou tím pravým potěšením pro všechny labužníky,“ uzavřel šéfkuchař.