Ostravar chystá speciální pivo ke 115. výročí založení pivovaru


Ostravar

Milovníci zlatavého moku se opět mají na co těšit. Ve vaření speciálních a výročních piv má pivovar dlouhou tradici.

Pivovar Ostravar si v letošním roce připomíná 115 let od svého založení. A přestože byl pivovar založen v říjnu (24. října 1897), nehodlají ostravští pivovarníci s oslavami čekat až do podzimu. Již od března proto budou moci všichni příznivci značky ochutnat limitovanou edici narozeninového piva.

„Naposledy Ostravar uvařil narozeninové pivo před deseti lety. Tehdy bylo k dispozici pouhý jeden den. Aby si novinku mohlo letos vychutnat co nejvíce lidí, budou mít pivaři k dispozici narozeninové pivo přibližně do konce dubna,“ prozradil k novému pivu vrchní sládek pivovaru Richard Kornas.

Narozeninové pivo jen po 2 měsíce

Ostravar tak letos na dva měsíce doplní své portfolio o čtvrtý typ piva. Vedle ležáku Ostravar Premium, světlého piva Ostravar Originál, fotbalového piva Ostravar Bazal se nově na jaře na pultech obchodů i v hospodách objeví také narozeninové pivo, jehož celé jméno stejně jako typ piva ostravští pivovarníci ještě tají.

„Naše narozeninové pivo chceme věnovat především všem místním partám ze zdejšího regionu, které projevují naší značce neuvěřitelnou věrnost,“ řekla na dnešním setkání s novináři manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Dlouhá tradice ve vaření speciálů

„Ve vaření speciálních a výročních piv máme jednu z nejdelších tradic u nás. Vždy byly velmi silnou stránkou našeho pivovaru,“ připomíná vrchní sládek Richard Kornas. Prvním speciálem ostravského pivovaru bylo Královské pivo, které na přelomu 19. a 20. století vařil v Ostravě první ostravarský sládek František Hörbinger.

V jeho šlépějích šli později také další ostravští sládci. Emanuel Kavalla připravoval pivo anglického typu Porter, Jaromír Franzl vytvořil legendární Baník, František Poštulka nejznámnější pivní speciál v Československu po sametové revoluci – sametový Velvet a Robert Kužela byl zase autorem silného piva Ostravar Strong, které nebylo nikdy na žádné pivní soutěži poraženo.

Inspirace historickými recepturami

„Naši sládci v přípravě speciálních piv v minulosti vždy excelovali,“ uvedl Kornas a dodal, že i letos se budou moci příznivci zlatavého moku těšit na skvělý zážitek. „Při vaření narozeninového piva jsme se nechali inspirovat jedním z historicky nejúspěšnějších speciálů našeho pivovaru,“ dodal.

S první stáčkou narozeninového piva počítá Ostravar na konci února. „Plánujeme, že poprvé budou spotřebitelé moci ochutnat narozeninové pivo počátkem března,“ sdělila Cieciotková. Narozeninové pivo bude ostravský pivovar stáčet do sudů i skleněných lahví. „Použijeme láhve o objemu 0,5l a třicetilitrové sudy. Se stáčením do PET lahví a plechovek pro limitovanou edici neuvažujeme,“ prozradila manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Limitovanou sérii narozeninového piva budou ostravarští pivovarníci distribuovat na trh do konce dubna. Poté se začne ostravský pivovar připravovat na mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava.