Ostravar rekonstruuje pivovar. Za 50 milionů korun


Pivovar Ostravar

Pivovar Ostravar

Výše letošních investic je nejvyšší za posledních 15 let. Rekonstrukce pivovaru již probíhá.

Pivovar Ostravar, nejdéle fungující pivovar v Moravskoslezském kraji, se letos připravuje na svou již stopatnáctou letní sezónu. „V rámci přípravy investujeme do obnovy zařízení přes 50 miliónů korun,“ řekl vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas, a dodal: „To je nejvíce peněz za posledních 15 let.“

Na začátku nového tisíciletí nastoupil pivovar Ostravar program dlouhodobého rozvoje a zlepšování výroby. Do této chvíle stál tento program ostravský pivovar skoro čtvrt miliardy korun.

Čtěte také: Pivovar Černá Hora nestíhá vyrábět. Rozšířil kapacity za 20 milionů korun

Program dlouhodobého rozvoje a zlepšování výroby spočívá v tom, že každý rok především během zimních měsíců využívá Ostravar toto období s přirozeně nižší poptávkou po pivu k obnově a modernizaci výrobních zařízení. Loni takto Ostravar zmodernizoval spilku, předloni zase uvedl do provozu novou velkokapacitní myčku lahví.

Investice především do kvality piva

„Naše největší investice letos směřují do finálních technologií zpracování piva,“ řekl vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. „Kromě těchto investic máme v plánu vybavit novými přístroji naši laboratoř, která nám pomáhá střežit kvalitu našich piv. Za důležité považujeme také investice do ekologie provozu a bezpečnosti práce,“ dodal Kornas.

Největší a momentálně probíhající investicí v ostravském pivovaru je vybudování nového přetlačného sklepa. „Přetlačné tanky slouží k uchování už filtrovaného piva. To znamená, že se jedná o pivo připravené rovnou ke stáčení,“ vysvětlil vrchní sládek.

Ostravar v dubnu a květnu instaloval a zprovozní 8 nových nerezových tanků v hodnotě téměř 20 miliónů korun. „Nové tanky mají větší kapacitu než 26 starých. Dokážeme v nich uskladnit celkem 7 tisíc hektolitrů piva připraveného rovnou ke stáčení,“ prozradil Richard Kornas.

Ostravar si od nových tanků slibuje jednodušší manipulaci a sanitaci zařízení. „Nové tanky však mají také pozitivní vliv na ekologii – přinesou úspory ve spotřebě vody i eletřiny,“ upozornil Kornas.

Již dnes přitom patří výroba piva v Ostravaru k nejefektivnějším vůbec. Například v případě nakládání s vodou patří Ostravar ke světové špičce. Na jeden litr piva spotřebují ostravští pivovarníci pouhé 3,5 litry vody.

TOP 5 investic pivovaru Ostravar v letech 2008 až 2012

2012 výstavba nových přetlačných tanků
2011 rekonstrukce spilky
2010 nová CIP (mycí stanice) pro varnu
2009 nová myčka vratných lahví Delta 28
2008 rekonstrukce chlazení