Palírna U Zeleného stromu slaví 495 let. Je nejstarší destilérkou v Evropě


Palírna U Zeleného stromu

Letošní 495. výročí založení Palírny U Zeleného stromu v Prostějově chce likérka GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries, která je vlastníkem této nejstarší palírny fungující bez přerušení v Evropě, oslavit jubilejní režnou. Chystá se proto limitovaná edice se speciální etiketou. Jaké jsou nejdůležitější milníky v historii palírny?

Z počátku převládalo pivo

Zrození téměř pět set let trvající tradice výroby prostějovské kořalky můžeme datovat ke 4. červenci 1518, kdy Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil na pergamenovém listě právovárečné výsady jedenatřiceti majitelům města Prostějova. Z počátku se vařilo především pivo. V letech 1585 až 1587 podle přiznání pro vyměření zemské dávky byl celkový roční výstav piva v průměru dvou set čtyřvěderních sudů (jedno vědro bylo přibližně 62 litrů).

Dalším významným rokem byl rok 1610, kdy byla uzavřena dohoda s Karlem z Lichtenštejna, že ročně budou majitelé šenkovních domů dobrovolně odebírat z jihomoravských nebo rakouských sklepů po jednom desetivěderním sudu vína. Za tento nákup jim bude rozšířeno jejich výsadní právo a monopol na pálení a nákup kořalky.

Palírna přežila temné období

Jistý úpadek znamenala pro výrobu kořalky třicetiletá válka. Oživení nastává po jejím ukončení. Nepálí se však již ze zkaženého vína nebo piva, ale především z obilného šrotu. Temným rokem byl pro obyvatele Prostějova rok 1697. Tehdy město zasáhl nejzhoubnější požár v celé historii, kdy popelem lehla polovina města. Dům U Zeleného stromu ovšem nebyl poničen.

Na 150 let patřil objekt domu U Zeleného stromu německým majitelům. Tuto etapu datujeme od roku 1720 prodejem Antonínu Laniovi. A můžeme hovořit o období růstu. V roce 1735 se stal novým majitelem Michal Storch a zahájil zcela novou podnikatelskou éru. Výrazně omezil výrobu piva a posílil pálení kořalky. Jeho režná měla říz a stále větší ohlas. Storch přišel s novinkou, kdy začal do připravovaného obilného kvasu přidávat různé chuťové a aromatické drogy z bylin a koření jako jsou anýz, koriandr, fenykl či třeba peprmint.

Palírnická Mekka Moravy

Nastává období konjunktury. V 80. letech 18. století celková produkce kořalky dosahovala více než jedenácti tisíc hektolitrů. Roku 1810 se stává Prostějov palírnickou Mekkou Moravy.

Roku 1843 prostějovský magistrát, na žádost věřitelů, prodal dům v exekuční dražbě za 14.552 zlatých a 30 krejcarů Jakubu Vojáčkovi, který začal pokrokově vyrábět režnou novou technikou ve zdokonalených destilačních aparaturách. Od té doby se vžil název „prostějovská režná“. Navíc byla poprvé v historii podniku založena kniha výrobních receptů. V éře Oskara Vojáčka, Jakubova syna, dosáhla továrna v produkci svého vrcholu. Vždyť v polovině 19. století se v palírně U Zeleného stromu zpracovalo denně až 1800 litrů lihu.

Další rozkvět podniku

Roku 1879 byla utvořena veřejná společnost J.Wojaczek’s Erben. Tato společnost funguje až do roku 1920, kdy dům U Zeleného stromu kupuje město Prostějov. Prostějovská obec pak pronajala někdejší Vojáčkovu továrnu na výrobu lihu Družstevnímu podniku hostinských. Díky tomu probíhá postupná modernizace a již po deseti letech patří podnik ke špičce likérnického průmyslu v Československu. Ročně se prodávalo zboží za více než 5 milionů korun, což tehdy byla astronomická částka.

Znárodnění a další změny

Zásadní změnu přináší rok 1948. Družstevní podnik hostinských byl 3. července znárodněn. V září byl závod U Zeleného stromu přičleněn k národnímu podniku Hanácké lihovary a drožďárny v Olomouci. Závod se přejmenoval na Starorežná Prostějov.

V červnu 1952 byla z nymburské likérky převzata výroba značkového exportního likéru L.V.Griotte a bylinného likéru Nuncius. Tehdy šlo o produkty velmi vyvážené do západní Evropy. Podnik U Zeleného stromu se tak stal poprvé v historii exportním závodem.

Šedesátá léta přinášejí další změny. Nejprve odloučení od Hanáckých lihovarů a drožďáren Olomouc a připojení k národnímu podniku Fruta Modřice. Poté se 1. ledna 1966 stává součástí Fruty Brno.

Porevoluční období

Zásadní změny přináší porevoluční období. Podnik byl roku 1992 privatizován. Na počátku 90. let Starorežná Prostějov vyráběla na 60 druhů lihovin v produkci více než 13 milionů litrů.

Roku 2011 se Starorežná Prostějov spojuje s ústeckou likérkou Granette a stává se tak jednou z nejvýznamnějších firem na českém trhu.