Perun je novým pivem z Uherského Brodu


Pivo

Uherskobrodský pivovar Janáček přichází s letošní druhou novinkou – poctivou desítkou Perun, která potěší všechny milovníky tradičně vyráběných piv. Již v tuto chvíli mohou nové pivo ochutnat konzumenti ve dvou stovkách hospod a restaurací ve Zlínském kraji.

Výčepní pivo Perun vaří uherskobrodští sládci na výslednou stupňovitost 10,2 %, obsah alkoholu činí 4,3 % obj. Zatím se stáčí pouze do sudů a stejně jako ostatní sudová piva z tohoto pivovaru neprochází pasterizací.

„Při výrobě piva Perun používáme metodu tzv. studeného chmelení. To znamená, že kromě standardního trojitého chmelení na varně přidáváme ještě speciální čtvrtou a pátou dávku hlávkového chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák v pozdější fázi výroby za studena. Pivo tím získává výraznější, přesto stále lahodnou hořkost a jemné chmelové aroma,“ uvedl Lukančo Trifončovski, sládek Pivovaru Janáček. Dodává, že Perun se vyrábí tradiční technologií, kdy pivo kvasí na otevřené spilce a dozrává v ležáckých tancích, za použití moravského sladu a českého chmele. Pivovar Janáček nepoužívá cylindrokonické tanky (jednofázové kvašení), ani technologii HGB (ředění piva vodou na výslednou stupňovitost).

Název piva je odvozen od nejmocnějšího boha ve staroslovanské historii, kdy byl Perun označován za boha bouře a deště, hojnosti a úrody.

Pro Pivovar Janáček je Perun již druhou letošní novinkou ve vyráběném sortimentu. Na jaře uvedl na trh tmavý ležák Patriot. Velkému úspěchu se těší také vídeňský ležák Kounic, který pivovar vaří od podzimu 2009 a který si od dubna tohoto roku mohou spotřebitelé zakoupit také v lahvích.