Pitím piva k lepšímu zdraví – 1. část


Muž s pivem

Pivo v mírném množství neškodí, shodují se všichni odborníci – a  co víc, pivo dokonce v umírněném množství zdravotně skutečně prospívá.

Blahodárné účinky piva

Řada lékařů pivo svým pacientům aktivně doporučuje, protože tak mohou ve formě zlatavého moku přijímat celou řadu užitečných vitamínů, minerálů a antioxidačních látek. Věděl to ostatně už legendární český sládek František Ondřej Poupě, který v 18. století shrnul pozitivní zdravotní účinky piva následovně: „Pivo má hasiti žízeň a scházející vlhkost v těle nahrazovati, poněkud sytiti, nikoli však nadýmati a zácpu působiti, umdlené tělo posilovati, moč k poměru k požitku i s krupicí vyměšovati, aby se předcházelo tvoření kamene, stolici podporovati, žaludek zahřívati, a ne jako mnohá piva chladiti.“

Denně 1 až 3 půllitry piva

Lékaři se dlouho dohadovali, kolik piva lze za umírněné – a zdraví prospěšné – považovat, a někteří se pivo zdráhají vůbec doporučovat, patrně s vědomím toho, jak velké rozdíly mezi tolerancí u různých lidí existují, a z obavy o reakci, jakou lavinu takové doporučení může spustit. Konzervativní lékaři doporučují přibližně jedno velké pivo u mužů a jedno malé pivo u žen denně, ti odvážnější doporučují mužům pro ochranu cév a srdce zhruba 20 až 40 gramů alkoholu, což odpovídá dvěma až třem půllitrům ležáku. Uznávaný profesor Anton Piendl z mnichovského Institutu pivovarnických technologií k tématu prohlásil: „Jedno pivo je lepší než žádné pivo. Dvě piva jsou lepší než jedno. Čtyři piva však nejsou dvakrát tak prospěšná jako piva dvě.“

Čtěte další část: Pitím piva k lepšímu zdraví – 2. část