Pitím piva k lepšímu zdraví – 2. část


Muž s pivem

Pivo v mírném množství neškodí, shodují se všichni odborníci – a  co víc, pivo dokonce v umírněném množství zdravotně skutečně prospívá.

Čtěte předchozí část: Pitím piva k lepšímu zdraví – 1. část

Pivo podporou krevního oběhu

Je to právě srdečně-cévní soustava, která je při pití piva příznivě ovlivněna patrně nejvíc. Díky alkoholu, polyfenolům, flavonoidům a vitamínům skupiny B prokazatelně klesá riziko vzniku a rozvoje aterosklerózy, která může vyústit v ischemickou chorobu srdeční, náhlou srdeční příhodu nebo mrtvici. Pití piva v umírněném množství také vede k rozšíření cév, což má za následek pokles krevního tlaku, a k lepšímu prokrvení důležitých orgánů. Alkohol totiž zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a antioxidantů a naopak snižuje hladinu a aktivitu fibrinogenu, čímž se snižuje riziko ucpaných cév a kapilár.

Lepší zažívání díky pivu

Optimalizované je pivem též vodní a minerálové hospodářství, tedy fungování ledvin. Pitím piva jako bohatého iontového nápoje doplňujeme tělu chybějící látky, jako je hořčík nebo zinek, a je také bohaté na koloidní látky, které podporují trávení. Proto se ostatně pivo doporučuje pít na těžko stravitelná jídla, což nám Čechům netřeba zdůrazňovat. Výrazná hořkost piva totiž stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, urychluje metabolismus tuků a potažmo zvyšuje chuť k jídlu. Stručně řečeno: příznivě působí na zažívání a proti překyselení žaludku. To ocení zejména lidé, které trápí pálení žáhy.

Čtěte další část: Pitím piva k lepšímu zdraví – 3. část