Pivo Litovel Moravan slaví 30 let a na trh přichází v novém obalu


Pivo ve sklenici

Je tomu 30 let, co spatřil světlo světa litovelský Moravan. Cestu k zákazníkům si razil pozvolna, ale zato vytrvale. V prvním roce 1982 se ho vystavilo 4.793 hl a o rok později to bylo už více než 11.000 hl. Dnes se tento vyzrálý „třicátník“ zaslouženě těší přízni konzumentů a ročně se ho vypije celých 65 tisíc hl.

Celková produkce Moravanu dosáhla 1 mil. 200 tisíc hl a to je množství, které by zaplnilo 45 plaveckých olympijských bazénů.

Nově i v PET lahvi

Letos v květnu se Moravan poprvé objeví na trhu také v 1,5 litrových PET lahvích ergonomického tvaru, umožňujících opakované uzavření. Jde o praktický obal, určený všem jeho příznivcům, který se dobře prodává hlavně v létě. Konzumentům je Litovel Moravan k dispozici dále v sudech, klasických skleněných lahvích a plechovkách.

Zhlédněte také video: Jak se vaří pivo Litovel

Moravan měl zpestřit trh

U zrodu Moravana stál bývalý sládek a nynější předseda představenstva pivovaru Litovel Miroslav Koutek, který je autorem receptury a dodnes si dobře pamatuje, jak jedenáctka vznikala. „V rámci zpestření tehdy poměrně chudého pivního trhu jsme měli za úkol vytvořit nové pivo. Mělo být silnější než běžná desítka, která se tehdy pila nejvíce, a s obsahem alkoholu nižším než ležák. Zvolili jsem zlatou střední cestu a uvařili hned 2 várky, to bylo 400 hl světlé jedenáctky. Bedlivě jsme sledovali každou fázi výroby a pravidelně jsme ji degustovali přímo z ležáckého tanku. Pivo bylo moc dobré a s přibývajícími dny zrání se krásně chuťově „zakulacovalo“. Po třicetipěti dnech jsme kvasničák zfiltrovali, stočili a Moravan byl na světě,“ vzpomíná Miroslav Koutek.

Podle výrobce je Litovel Moravan charakteristický hustou bílou pěnou, sytou zlatou barvou a plnou chutí, typickou pro pivo vyráběné klasickou technologií výroby. Vždy se vyznačoval vyšší hořkostí. Má vysokou pitelnost a taky proto se dobře prodává nejen v lahvích, ale také jako sudové láká štamgasty.

Moravan v průběhu let

Co se změnilo? Především obaly, etikety a taky cena. Moravan se stáčel do tehdy celostátně používaných sjednocených lahví typu EURO a do sudů. Lahve byly označeny etiketou i přesto, že etiketu tehdy měly jen ležáky, černá a speciální piva. Neexistovala krčková ani zadní etiketa jako dnes. Na etiketě byla uvedena i cena, protože byla stejná ve všech obchodech. Moravan stál 2,30 Kč (dnes je to kolem 11 korun), zatím co běžná desítka 1,70 Kč, dvanáctka 2,80 Kč. Stupňovitost se vyznačovala na korunkovém uzávěru. Trvanlivost piva byla stanovena dle ČSN od 7 do 10 dnů a datum výroby se označoval na okraji etikety zářezem do příslušného očíslovaného políčka dne a měsíce.