Pivo s balzamikovým octem? Chutná, jen pokud nevíte, že tam je


Pivo ve sklenici

Slyšeli jste už o přidávání balzamikového octa do piva pro vylepšení jeho chuti? A zkoušeli jste? Nebo ještě ne, a myslíte si, že by vám kombinace zachutnala?

Většině lidí se představa dochucení piva octem příliš nezamlouvá a už předem očekávají, že to „nebude nic moc“. Přesně to potvrdily výsledky experimentu amerických vědců na MIT, v čele s behaviorálním ekonomem Danem Arielym.

Pokud průměrný účastník experimentu pil pivo s balzamikovým octem a věděl o jeho přítomnosti v nápoji, pivo mu příliš nechutnalo a dával přednost klasickému pivu bez přídavku. Pokud ale nevěděl, že pivo je balzamikovým octem dochuceno, chutnalo mu více, než samotné pivo bez octa. Podrobněji čtěte dále.

Čtěte také: Tvar sklenice zvýší rychlost pití piva až o 60 %, zjistili vědci

Pivní experiment doložil klamy našeho vnímání

Naše očekávání tak ovlivňují budoucí prožívání, jak doložily výsledky experimentu. Pro hosty (studenty univerzity) jedné hospody byla připravena ochutnávka dvou různých piv zdarma. Jedním byl klasický ležák a druhým byl tentýž ležák doplněný několika kapkami balzamikového octa (který se využívá pro zlepšení chuti piva, převážně mezi znalci). Osoby byly následně dotázány, od které varianty by rády dostaly celý půllitr.

Když se jednalo o neoznačené sklenice, zvolila většina dotázaných (chutnější) pivo s balzamikovým octem. Pokud ale bylo dotyčným předem oznámeno, co sklenice obsahují, většina se rozhodla pro samotné pivo bez octa. Představa, že ocet nemůže být nic dobrého a pivo s ním by jim nemělo chutnat, proměnila vnímání reality tak, že se rozhodli zcela opačně.

„Když lidem dopředu řeknete, že jim něco možná nebude chutnat, tak jim to taky nechutná. Ani ne tak proto, že by jim to signalizovaly chuťové buňky – ale spíše proto, že se nechají ovlivnit svým očekáváním,“ poznamenal k experimentu ekonom Dan Ariely.

Naše očekávání ovlivní chuť alkoholu

Když dopředu věříme, že něco bude dobré, tak nám to taky dobré připadá (a naopak), a nejinak je tomu u alkoholu. To, co si myslíme, ovlivní naše budoucí vnímání, ať už psychologicky, nebo skutečně fyzicky, změnou našich chuťových buněk. Myslete na to při své další konzumaci alkoholu. Pokud si předem budete myslet, že vám nějaký drink nebude chutnat, pak dost možná skutečně nebude. A pokud budete předpokládat opak, je mnohem pravděpodobnější, že vám zachutná – přestože se stále bude jednat o ten samý nápoj. Někdy spíše než na tom, jaké věci opravdu jsou, záleží na tom, jak je vnímáme a co si o nich myslíme.

lm