Pivo se v Americe vařilo už před jejím objevením


Pivo

Amerika je, alespoň mezi Čechy, známa jako země s nepříliš chutnými pivy. O to překvapivěji může znít skutečnost, že pivo se na americkém kontinentu vařilo již před jejím objevením Kryštofem Kolumbem v roce 1492.

Jak ve své knize Pivovarnictví uvádí Ladislav Chládek, před lety proběhlý archeologický průzkum v Peru prokázal existenci pivovarů již zhruba kolem roku 1000. Podle průzkumu se jednalo o pivovar s velkou pivnicí, neboť všechno vyrobené pivo bylo vypito hned na místě.

Nápoj podobný pivu se také vyráběl v oblasti And. Nazýval se „čiča“ a hlavní surovinou byla rozžvýkaná kukuřice. Další alkoholické nápoje vařili také indiáni, a to například z třtinového nebo javorového cukru a aloe.

Zatímco ale nejstarší nálezy z amerického kontinentu pochází zhruba z roku 1000, v oblasti Evropy jsou datovány mnohem starší důkazy o pivovarnictví. Například v babylonské říši se pivo vařilo již 2500 let před naším letopočtem. Čtěte také: Pivo ve starověku? Kašovité a pilo se slámkou

-lm-