Pivo se v Ostravaru vaří již 115 let. Jaká je jeho historie?


Pivovar Ostravar

Pivovar Ostravar

Historie ostravského pivovaru se začala psát v neděli 24. října roku 1897. V ten den se naplnila déle trvající touha na vybudování ryze českého pivovaru ve městě. První valné hromady Českého akciového pivovaru v Moravské Ostravě, jak se Ostravar v prvopočátku jmenoval, se zúčastnilo 187 akcionářů z řad ostravských úředníků, obchodníků, advokátů, inženýrů, řemeslníků a zemědělců. Prvním předsedou správní rady byl jmenován Konstantin Grünwald mladší, který kráčel ve stopách svého otce – prvního českého starosty Ostravy.

Čtěte také: Ostravar slaví 115. narozeniny. Do hospod poslal 200 sudů piva zdarma

Obyvatelé pivo nejprve odmítali

První pivo uvařené v ryze českém pivovaru představil Ostravar o 10 měsíců později v Myronu. Proněmecky orientovaní hospodští zpočátku české pivo ve městě odmítali, ale i oni záhy museli přiznat, že Ostravar je lepší než německé pivo. Velkou zásluhu na tom měl první vrchní sládek ostravského pivovaru František Hörbinger, který důsledně dbal na kvalitu vařeného piva.

V Hörbingerových šlepějích posléze kráčelo dalších 15 vrchních sládků. Nejvýraznějšími postavami v ostravarské historii byli především tito čtyři muži: Emanuel Kavalla, který vařil v Ostravaru pivo neuvěřitelných 36 let, František Pittermann, jenž jako první dokázal překonat hranici 20 milionů uvařených piv za rok, Jaromír Franzl, muž, který se zasloužil o rozvoj tankových hospod a Robert Kužela, pod jehož vedením získal Ostravar nejvíce titulů včetně doublu v roce 2005 (dvojité vítězství v soutěži Pivo České republiky 2005 za prvenství v kategorii světlé výčepní pivo i prémiový ležák).

Rozkvět po úpadku za komunismu

Především díky Kavallovi, Pittermannovi a Franzlovi se Ostravar postupně zařadil mezi 10 největších pivovarů v zemi a v roce 1970 získal právo nést označení značkové pivo. Bohužel v době normalizace kvalita piva začala v Ostravaru stagnovat. Teprve po sametové revoluci, kdy se vlastníkem ostravského pivovaru staly Pivovary Staropramen, začala díky značným investicím i systematické péči o pivo kvalita piva produkovaného v Ostravě opět stoupat a Ostravar se znovu začal ucházet o post pivní jedničky v regionu, který ztratil v sedmdesátých letech.

V novém tisíciletí zaznamenal Ostravar řadu velkých vítězství v pivních soutěžích a začal se výrazněji prosazovat také v oblasti marketingu. Jako pivovar úzce spjatý s domovským regionem se stal oficiálním pivem FC Baník Ostrava ostravské ČEZ arény nebo třeba partnerem hudebního festivalu Colours of Ostrava.

„Vyplácí se nám dlouhodobá filozofie zaměření se primárně na region, v němž má Ostravar své kořeny,“ řekl Zdeněk Lux, výrobní ředitel společnosti Pivovary Staropramen. „S touto strategií přišel již na začátku 20. století náš nejdéle sloužící vrchní sládek Emanuel Kavalla. Říkal, že nejlepší bude, když Ostravar bude vařit pivo především pro lidi kolem pivovarského komína. A měl pravdu. Proto naše receptura piv odpovídá preferencím místních obyvatel. Pivo je specificky hořké, s plnou chutí a silou. Vlajkovou lodí je světlý ležák Premium,“ dodal Zdeněk Lux.

Čtěte také: Ostravar rekonstruuje pivovar. Za 50 milionů korun