Pivo si můžete uvařit i doma. Poradíme vám, jak na to


Pivní půllitr

Už vás nebaví pít stále stejnou značku piva? Myslíte si, že byste pivo také zvládli vyrobit nebo chcete vyzkoušet, jestli vám může domácí pivo chutnat? Neváhejte a udělejte si vlastní pivo z mladinového koncentrátu, postup je jednoduchý.

Vybavení nemusí být drahé

Trh s takzvanými mikropivovary, respektive domácími drobnými pivovary, stále roste. Jde o velmi prostou plastovou nádobu s příslušenstvím, v které pivo dokvasíte. Internet je plný různých jednoduchých či profesionálních sad pro výrobu piva. V jádru jsou všechny stejné a liší se v kvalitě a hlavně v příslušenství. Základem je povětšinou plastová nádoba s víkem o objemu kolem 25 litrů, která slouží ke kvašení. Je vybavená otvorem pro kohoutek a dalším otvorem pro kvasnou zátku. Plastový kohoutek i kvasná zátka by samozřejmě včetně těsnění neměly chybět, vhodné je zakoupit i nějaké dlouhé míchadlo a nalepovací teploměr, který ulehčí práci. Vše se dá pořídit do jednoho tisíce korun.

Ležák, stout i cerveza

Mladinových koncentrátů jsou na internetu ke koupi stovky – od irských stoutů po mexickou cervezu. Jedna várka domácího piva z mladinového koncentrátu o váze necelých dvou kilogramů představuje až 25 litrů znamenitého moku. Takové „vaření“ domacího piva spočívá v rozmíchání mladinového koncentrátu spolu s dextrózou (kvasný cukr) a kvasnicemi ve zmiňované plastové nádobě, již dostatečně utěsněné a vybavené víkem, kvasnou zátkou a kohoutkem. Doba kvašení se liší podle typu piva – pilsner a ležák kvasí za nižších teplot kolem 15°C, ostatní druhy kvasí při teplotě vyšší než 20°C. Doba kvašení se odvíjí od teploty, tedy čím nižší teplota, tím delší doba kvašení.

Hotovo, stáčíme!

Vykvašené pivo se stačí do láhví, v kterých je připravena opět dextróza pro další kvašení, aby bylo pivo v láhvi dostatečně natlakované. Láhve leží ve stejné teplotě stejně dlouhou dobu jako při primárním kvašení. Poté je možné některé druhy piva konzumovat, ležák a například i pilsner je žádoucí minimálně dva měsíce nechat ležet v chladu – jejich chuť se tím zlepšuje.

Ačkoliv se procedura zdá být složitá, není. Na internetu je více obchodů, které nabízejí všechno vybavení a suroviny a i potřebné podrobné návody. Chce to mít jen řádnou chuť a trpělivost. Za to bude „domácí sládek“ odměněn skvělou chutí vlastního piva. Pak už je jen krůček k tomu, aby vařil své pivo od prvního kroku – od sladu.

-les-