Krušovice se vrací ke starým recepturám, povolaly původního sládka


Pivo Krušovice

Když si společnost Heineken udělala průzkum mezi spotřebiteli, zjistila, že by si většina konzumentů krušovického piva přála návrat jeho chuti z 80. let. Proto byl do týmu povolán bývalý ředitel a sládek pivovaru pan Václav Kloub a začaly se připravovat nové receptury. V květnu loňského roku byla na trh uvedena nová „pořádná“ krušovická Desítka, letošní novinkou je pak krušovická Dvanáctka.

Zpátky do minulosti

Cestu k novým chutím naznačili pivovaru sami zákazníci – hostinští, štamgasti i obyčejní milovníci piva. Z kvantitativních i kvalitativních spotřebitelských výzkumů a ze stovek rozhovorů, které se týkaly především vnímání značky, kvality a produktu, jasně vyplynulo, jaké pivo zákazníci a hostinští vyhledávají. Jejich přáním bylo, aby se chuť vrátila k recepturám, kterými Krušovice prosluly před více než dvaceti lety.

„Abychom měli záruku, že se vrátíme opravdu k poctivému pivu připravovanému podle tradičních receptur, přizvali jsme ke spolupráci bývalého ředitele a sládka pivovaru Krušovice pana Václava Klouba. Vždyť kdo by měl vědět o bývalé výrobě a chuti tehdejších Krušovic více než on,“ řekl Jiří Imrýšek, marketingový ředitel společnosti Heineken ČR.

Sládek Kloub se vrací

Václav Kloub začal v krušovickém pivovaru pracovat v roce 1973. Po absolvování Vysoké školy chemicko-technologické nastoupil do laboratoře pivovaru, kde poznal všechny procesy v provozu a naučil se potřebnou manuální práci. V roce 1982 se stal sládkem pivovaru Krušovice a tehdejší piva měla i jeho zásluhou ve středních Čechách vynikající reputaci. To však změnil příchod devadesátých let a nový majitel pivovaru.

Václav Kloub, který tu v té době působil jako ředitel, se v roce 1998 raději rozhodl z osobních důvodů odejít. „Když se mi před dvěma lety lidé z Heinekenu ozvali, jestli bych se nechtěl zapojit do přípravy nových receptur, ani chvíli jsem neváhal. Pivovar Krušovice byl vždy mojí srdeční záležitostí,“ přiznal Václav Kloub.

Pivovar je spokojen

„Pan Kloub si pamatoval základní chuťové vlastnosti a technologický postup z dob největší slávy pivovaru. Další vývoj byl už otázkou týmové spolupráce. Zkušební várky jsme dávali ochutnávat zaměstnancům i odborné veřejnosti a postupně tak došli až k finální podobě nejprve pořádné Desítky a nyní také Dvanáctky,“ vysvětlil Tomáš Kosmák, současný vrchní sládek krušovického pivovaru.

Díky jedinečnému spojení moderních technologií a tradičních receptur podložených skutečnými osobními zkušenostmi Václava Klouba se dle tvrzení pivovaru podařilo uvést na trh to, co spotřebitelé opravdu chtěli – tradiční pivo s plnou chutí.