Pivovar Zubr slaví 140 let. Jaké byly jeho začátky?


Zubr

Dne 25. dubna 1872 byl položen základní kámen současného pivovaru Zubr. K jeho slavnostnímu vysvěcení došlo za necelý rok 13. března 1873 a hned druhý den uvařil svoji první várku piva. V prvním roce provozu pivovar vystavil 6935 hl piva, zatímco dnešní produkce dosahuje 250 tisíc hl.

V červnu 1873 byl pivovar jako firma zanesen do obchodního rejstříku pod názvem První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově. 1. května 1899 firma zaregistrovala svoji ochrannou značku – přerovský městský znak – hlavu zubra, erb pánů z Pernštejna mezi dvěma věžemi. Hlavu zubra má pivovar ve svém znaku dodnes.

Původní varna pivovaru pojala 68 hektolitrů na jednu várku, ve spilce se zpočátku nacházelo 38 kádí, každá po 36 hektolitrech a tři oddělení sklepů nabízela kapacitu celkem 4750 hektolitrů piva, zatímco dnes je to až desetinásobek.

Výrobní kapacita pivovaru byla projektována na 20 tisíc hektolitrů piva ročně. Práci v pivovaru původně zastávalo jen osmnáct dělníků, ale o dva roky později byl jejich počet již dvojnásobný.

Čtěte také: Pivovar Zubr otevřel výstavu ke 140. výročí založení

Tradiční výroba piva

Od roku 1872 se v přerovském pivovaru vaří pivo klasickým dvourmutových způsobem podle starých receptur. Na přísné dodržování tradičních postupů výroby dohlíží sládek s týmem odborníků, kteří bedlivě sledují jednotlivé fáze výroby piva od výběru a přípravy surovin až po dozrávání piva v ležáckých sklepích.

Suroviny jsou především domácí produkce, to platí o chmelu i sladu z celosvětově vyhlášených hanáckých ječmenů. V Zubru si velmi dobře uvědomují, jak důležitá je neměnná kvalita a trvale vyrovnaná chuť piva. Proto zde veškeré suroviny pečlivě vybírají a předem testují. Zubr má dokonce svoji produkci pivovarských kvasnic, které pocházejí z vlastního kvasničného kmene, speciálně určeného pro spodní kvašení piva.

Díky surovinám vysoké kvality, tradiční receptuře a klasickým postupům výroby získává Zubr svoji osobitou charakteristiku, která mu přináší přízeň konzumentů i nejvyšší hodnocení odborníků v degustačních soutěžích.