Pozor na nebezpečný alkohol: 5 výrobků, kterým se vyhněte


Lahev

Nechcete riskovat zdravotní potíže? Vyhněte se alkoholu, na který v poslední době upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém webu PotravinyNaPranyri.cz.

Mezi 5 posledními lahvovanými alkoholickými výrobky, označených jako zdraví nebezpečné, jsou jak destiláty, tak i vína. Obvykle se jedná o produkty menších výrobců, označení „nebezpečné“ ale obdržel například i výrobek velké vizovické likérky R. Jelínek.

Vyhněte se těmto produktům:

1. Destilát Švestka z Moravy 42 % obj., výrobce VAPA DRINK s.r.o., šarže 10. XI. 2010

V lihovině byla zjištěna přítomnost denaturačních činidel (bitrexu, 2-propanolu a terciálního butanolu).

2. Víno Zámecká víla červená 9,5 %, plněno pro WINELEADER s.r.o., šarže 18.03.2014

Ve výrobku byla zjištěna přítomnost oxidu siřičitého, jehož přídavek do tohoto typu výrobků není povolen.

3. Destilát Moravská Jahoda 35 %, výrobce RUDOLF JELÍNEK a.s., šarže L040814

Ve výrobku bylo zjištěno překročení legislativního limitu pro obsah povolené přídatné látky 1,2-propandiolu (E1520). Jedná se o látku, která byla součástí přidaného jahodového aroma – tzv. nosič potravinářského aroma.

4. Destilát Beskydská peprmintka 30 %, výrobce NELA DRINKS s.r.o., šarže L0131 05.13

Ve výrobku bylo zjištěno výrazné překročení legislativního limitu pro obsah látky – 1,2-propandiolu.

5. Destilát Tuzemák tradiční 40 %, výrobce P M COMPANY s.r.o., šarže L15.7.2013

Ve výrobku byla zjištěna přítomnost denaturačního činidla – 2-propanolu, které v lihovinách nesmí být přítomno.

Seznam nebezpečných alkoholických nápojů pochází z webu PotravinyNaPranyri.cz, na kterém lze také nalézt dodatečné informace.